Diergaarde Blijdorp zit in zijn maag met de laatste gorilla’s. De afgelopen maanden verhuisden meerdere gorilla’s naar het buitenland, maar voor de laatste drie dieren is nog geen plek gevonden. Het welzijn van dit drietal neemt af, oordeelt een wetenschapper van Blijdorp. “De gorilla’s zijn inactief en wat zwaarder geworden.”
Waar Blijdorp in 2020 nog grote plannen had voor het bouwen van een groen, nieuw binnen- en buitenverblijf voor gorilla’s, was dat na de coronacrisis wel anders. Blijdorp besloot terug naar de tekentafel te gaan en de toekomstplannen te wijzigen. Na de dood van zilverrug Bokito, kondigde het Rotterdamse dierenpark ineens aan te willen stoppen met het houden van een vaste groep gorilla’s. Het huisvesten van de mensapen zou niet meer passen bij de herziene visie en missie.
Daarom werd gorillaman Aybo verhuisd naar een dierentuin in Frankrijk. Tamani en haar jongen, Thabo en Tonka, vertrokken naar een park in Italië. Twee vrouwelijke gorilla’s en een jong mannetje bleven achter. Met dit resterende drietal gaat het minder goed, blijkt nu. “Dit is niet hoe een natuurlijke groep gorilla’s eruitziet, de dynamiek is verdwenen. De gorilla’s zijn inactief en wat zwaarder geworden”, vertelt Blijdorps dierwelzijnsmanager Stephan Lugthart aan het Algemeen Dagblad.
Ajabu, de voorlopig laatste gorilla die in Blijdorp werd geboren, ontbreekt het aan gezelschap. “Aan het jonge mannetje zie je duidelijk dat hij een speelkameraadje mist. Maar we kunnen ze niet overplaatsen, we hebben nog geen plek kunnen vinden”, legt Lugthart uit. De dierentuin voegde een groep witkruinmangabeys toe aan het verblijf, waar de gorilla’s goed mee overweg kunnen. “Dat helpt een beetje.”
Gevoel
Dierentuinen doen steeds meer onderzoek naar het welzijn van exotische dieren in gevangenschap, al staat het meten van geluk bij dieren nog wel in de kinderschoenen. Daarom blijkt Blijdorp-personeel keuzes ook te baseren op gevoel. Zo zet directeur Erik Zevenbergen zijn buik in om te oordelen of een verblijf anno 2025 nog kan. Wat de Blijdorp-gorilla’s betreft, concludeert Lugthart: nee, deze dieren zijn niet blij. Hij vindt het ‘moeilijk’ om de apen zo te zien.
Laatste gorilla’s
Als het Blijdorp toch lukt om voor de drie laatste gorilla’s een nieuwe plek te vinden, is het nog niet helemaal duidelijk wat er met het meer dan 2.000 vierkante meter grote verblijf gaat gebeuren. Het buitenverblijf grenst aan de monumentale Rivièrahal. Die moet in de toekomst gerenoveerd worden. “Als alle gorilla’s verhuisd zijn en er nog niet wordt verbouwd, kan het verblijf mogelijk als tijdelijke opvanglocatie worden gebruikt”, liet de dierentuin eerder wel weten.