Er zijn bijna geen dieren te zien in Artis. Dat beweert de bekende Nederlandse columnist en mediapersoonlijkheid Marcel van Roosmalen. In een uitzending van het tv-programma Van Roosmalen & Groenteman bespreekt hij minutenlang zijn bezoek aan de Amsterdamse dierentuin. Daar komt de columnist tot enkele opvallende conclusies.
Aan de hand van een fotoreportage neemt Van Roosmalen zijn bezoek aan Artis door, dat al bij de entree moeizaam begint. “De entree was hoog. Bij de ingang zei ze: ‘Hoe oud zijn uw kinderen?’ Toen heb ik gezegd: ‘De jongste is twee.’” Van Roosmalen kon daarmee een kinderticket van 25,50 euro besparen, omdat kinderen tot 2 jaar gratis naar binnen mogen. “Maar toen corrigeerde de oudste zich hardop: ‘Nee, ze is drie!’ Dus toen moest ik alsnog de volle pond betalen. Best veel”, verzucht de columnist.
Eenmaal binnen in de dierentuin doet Van Roosmalen een pijnlijke constatering. “We zijn naar binnen gegaan. Ik heb eigenlijk geen dier gezien”, zegt hij in de live uitzending. Volgens hem is daar wel een goede reden voor. “Omdat ze in die transitie zitten om ook zo te worden als Burgers’ Zoo, wat heel moeilijk is.” Volgens Van Roosmalen zijn in de Arnhemse dierentuin ‘fantastische werelden’ gebouwd. “Artis moet die slag nog maken en zit er eigenlijk middenin”, concludeert hij.
De verschillen tussen Artis en Burgers’ Zoo vallen de columnist ook op in het reptielenhuis. Hij laat een foto zien van enkele terraria met daaromheen wat tropische planten. “Dat doen ze bij Burgers’ Zoo anders”, weet hij. Het reptielenhuis is volgens hem ‘niet realistisch’. “De dieren hebben er wel genoeg ruimte, maar de bebossing kan beter. Je ziet het dak gewoon zitten. Dat is in Arnhem niet zo.”
Apenhuis
Van Roosmalen bezocht onder meer de voorzijde van het monumentale Vogel- en Apenhuis. Nadat hij bij een verblijf de incasterns niet kon vinden, trof hij later wel een andere diersoort aan. “Dat is een heel bijzonder diertje: de kasuaris. Dat is het enige dier dat ik gisteren gezien heb.” Op een foto die de columnist bij het verhaal laat zien, valt echter geen kasuaris te spotten. Hij fotografeerde een mannelijke himalayaglansfazant.
Leeuwenkooi
De columnist vervolgt zijn reportage met een foto waarop een Artis-vrijwilligster pontificaal staat afgebeeld. “Dit is de leeuwenkooi. Er stond tot mijn verrassing helemaal geen leeuw meer in, maar deze vrouw”, vertelt hij droog. “Ze zegt: ‘De leeuwen hebben hier veel te weinig ruimte gehad, daarom sta ik hier.’”
“Toen mochten we in de leeuwenkooi kijken hoe weinig ruimte de leeuwen vroeger hadden”, aldus Van Roosmalen. Het nieuwe verblijf waar de leeuwen wél te zien zijn, kon de columnist kennelijk niet vinden. “De leeuwen zaten ergens achteraf in een geheim verblijf, dat heb ik niet gezien”, zo vertelt hij.
Van Roosmalen trof verder niet veel andere dieren in de dierentuin aan. Ook de olifanten waren volgens hem niet te zien. Daarom liet de columnist maar foto’s zien van een schedel in een vitrine, een reddingsboei en een wilde eend. Het hoogtepunt van zijn bezoek vond plaats nabij de uitgang. “Waar we het meest van genoten hebben, was eigenlijk helemaal aan het eind van de middag. Dat waren de dieren in de souvenirshop. Hier hebben we echt van genoten”, klinkt het.
Kijkcijfers
De tv-uitzending met de reportage over Artis werd gisteren uitgezonden op NPO 3 en was goed voor 413.000 kijkers, weet mediadeskundige Tina Nijkamp. Van Roosmalen staat erom bekend samen met presentator Gijs Groenteman geregeld dierennieuws te bespreken, met doorgaans een cynische ondertoon. Deze week pleitte het duo er in hun podcast Weer Een Dag voor om de drachtige orka Morgan naar Burgers’ Zoo te verhuizen, zodat ze in een meer ‘realistisch zeeaquarium’ zou komen te leven. Dat zou volgens hen beter zijn dan de ‘betonnen bak’ waarin ze nu verblijft.