Er zijn meer details naar buiten gekomen over een van de grootste bouwprojecten in Diergaarde Blijdorp in jaren. De bekende Vleermuizengrot wordt vanaf dit jaar omgebouwd tot een apenverblijf. Ook het onderkomen van de olifanten moet de komende jaren flink worden uitgebreid. Vandaag werd er aan leden van Vrienden van Blijdorp alvast wat meer verteld over deze bouwplannen en maakte de fanclub bekend hiervoor miljoenen euro’s vrij te maken.
Vandaag kondigde de voorzitter van Vrienden van Blijdorp tijdens de jaarlijkse ledenvergadering aan in ieder geval 1 miljoen euro te doneren aan Diergaarde Blijdorp voor de bouw van een nieuw apenverblijf. Het verblijf komt in de vleermuizengrot, die al jaren niet meer voor publiek toegankelijk is. Na een flinke verbouwing moeten er François-langoeren worden gehuisvest.
Hoe het nieuwe verblijf voor de François-langoeren er precies uit gaat zien is nog steeds niet duidelijk. Tot nu toe werden er vrijwel geen schetsen of impressies naar buiten gebracht. De dieren krijgen in ieder geval een eigen binnen- en buitenverblijf. De Aziatische apensoort wordt momenteel in een kooi vlak naast de Victoria Serre gehouden. Door de interne verhuizing zal de soort ook beter gaan passen binnen de nieuwe parkindeling die vorig jaar werd gepresenteerd.
Meer apen in de grot
Voor het eerst liet de voorzitter van Vrienden van Blijdorp ook doorschemeren dat er naast François-langoeren, eveneens lori’s en baardapen een plek zullen krijgen in het vernieuwde gebied rondom de Vleermuizengrot. Deze twee apensoorten worden al in Blijdorp gehouden en zijn op dit moment te zien in het Aziëhuis.
Het is de bedoeling dat de lori’s, een giftige nachtaap uit Zuidoost-Azië, een eigen verblijf in de grot krijgen. De baardapen zullen in het Aziatische moeras gehouden gaan worden, aldus de voorzitter van de Blijdorp-fanclub. Wat dit betekent voor de toekomst van de kuifmakaken – die momenteel al een groot gebied van het Aziatische moeras innemen – is niet bekendgemaakt.
Grote volière
Diergaarde Blijdorp verwacht nog steeds dit jaar te starten met de eerste werkzaamheden aan het grote project. Daarvoor zal aan het einde van dit jaar eerst de Grote Vliegkooi naast de grot worden ontmanteld. Eerder zijn al diverse vogelsoorten uit deze volière naar andere parken vertrokken. Ook zullen er een aantal soorten verhuizen naar nieuwe volières aan de andere kant van Blijdorp, meldde fansite Blijdorper Bende onlangs.
Olifantenverblijf
Niet alleen de nieuwe verblijven voor de François-langoeren, maar ook de uitbreiding van het olifantenverblijf kan rekenen op financiële steun van de Vrienden van Blijdorp. Voor deze ingrijpende verbouwing is 1,5 miljoen gereserveerd. Het is de bedoeling dat de olifanten via een brug, een zogeheten ‘oliduct’, straks naar dit nieuwe deel kunnen lopen.
Tijdens de lezing werd daarnaast duidelijk dat bij de uitbreiding van het olifantenverblijf, er ook genoeg rondom het perk te beleven zal zijn. Zo zijn er plannen om een Indiaas gethematiseerd dorpje te realiseren. Met een grote ruit als scheiding moet het voor bezoekers gaan lijken alsof de olifanten langs of in dit nagebootste dorpje lopen, liet de voorzitter van de fanclub tijdens de lezing weten. De bouw van het nieuwe olifantenverblijf zal pas na het langoerenverblijf beginnen.