De grote flamingogroep in Diergaarde Blijdorp heeft er nieuw gezelschap bij. De Rotterdamse dierentuin heeft een vogelsoort toegevoegd aan het flamingoverblijf, die ook in Nederland in het wild voorkomt.
De flamingovolière is pas enkele jaren oud, al bestaat het eiland met de kleurrijke vogels al veel langer. Door een verbod op het inkorten van vleugels waardoor vogels niet meer kunnen vliegen, werd een netconstructie noodzakelijk. Die kwam er uiteindelijk in 2021. Dankzij de volière heeft Blijdorp nu de mogelijkheid om ook andere vogelsoorten aan het verblijf toe te voegen.
De nieuwste toevoeging aan de volière blijkt de scholekster: een kleine wadvogel die ook langs de Nederlandse kust en op onder meer zandplaten voorkomt. De vogel is gemakkelijk te herkennen aan hun zwart-witte verenkleed en feloranje snavel. De scholekster staat bekend om zijn luide, schelle roep en is een ware specialist in het openen van schelpdieren, zoals mosselen en kokkels.
De soort was al ruim tien jaar niet meer in Blijdorp te zien. Dit voorjaar ontving de dierentuin toch weer een koppel, afkomstig uit twee Duitse dierentuinen. De scholeksters worden niet vermeld op de bebording bij het verblijf. Wel staat daar de Aziatische Baer’s witoogeend aangegeven, die al langer de flamingo’s gezelschap houdt.
Europese vogels
Het is de niet de eerste keer in korte tijd dat Blijdorp haar collectie uitbreidt met Europese vogelsoorten. Aan de andere kant van het park, in het verblijf van de stellerzeearenden, is sinds dit jaar ook een koppel raven te zien. De toevoegingen lijken te passen binnen het impactgebied Natuur Dichtbij, een van de acht gebieden die de dierentuin de komende decennia verder wil ontwikkelen volgens een omstreden masterplan.