Mexico is het volgende land dat het houden van zeezoogdieren gaat uitfaseren. Het Huis van Afgevaardigden in Mexico-Stad stemde afgelopen donderdag unaniem in met een wetsvoorstel dat ingrijpende maatregelen bevat voor het houden van zeezoogdieren zoals dolfijnen. Onder andere het fokken van dolfijnen wordt verboden.
Ook mogen er geen nieuwe dolfijnen of walvisachtigen meer worden verwelkomd in het land, en zijn ‘acrobatische optredens’ voortaan illegaal. Daarnaast wordt het gebruik van dolfijnen voor therapie, onderzoek en iedere vorm van vermaak verboden. De wetswijziging was al goedgekeurd door de Senaat en wordt nu ter ondertekening aan de president voorgelegd.
Binnen de wet is wel een uitzondering opgenomen voor het fokken of vangen van zeezoogdieren uit het wild, mits dit gebeurt in het kader van natuurbehoud. De veelgehouden tuimelaardolfijn heeft geen bedreigde status. De huidige dieren mogen nog in de dolfinaria blijven, al pleiten dierenactivisten ervoor om ze over te brengen naar opvangcentra of zeepennen in kustgebieden. Deze bestaan alleen niet voor de grote aantallen dolfijnen die in Mexicaanse dolfinaria leven.
De wet kreeg de naam Mincho, verwijzend naar een dolfijn in het dolfinarium van een vijfsterrenhotel in de Mexicaanse kustregio Riviera Maya. Het oude dier maakte in 2020 een sprong in de lucht waarbij hij keihard op de betonnen rand van het bassin landde. De beelden leidden tot veel ophef. Uiteindelijk kreeg het dolfinarium een boete van omgerekend enkele honderdduizenden euro’s opgelegd. Later werd het zelfs gesloten door de Mexicaanse autoriteiten.
Grote populatie
Mexico heeft wereldwijd een van de hoogste aantallen dolfijnen in gevangenschap. Naar schatting wordt zo’n 8 procent van de wereldwijde populatie dolfijnen in het land gehouden. Meer dan 350 dolfijnen leven verspreid over tientallen locaties. Eerder voerden ook Costa Rica en Chili een soortgelijk verbod in. In Nederland werd een motie voor het uitfaseren van dolfijnen in het Dolfinarium vorig jaar nog verworpen.