GaiaZoo had in het verleden zomaar eens in handen kunnen zijn van andere partijen dan nu het geval is. Enkele weken geleden werd bekend dat de Limburgse dierentuin al haar aandelen heeft verkocht aan Burgers’ Zoo. Maar eerder deze eeuw werden ook al eens aandelen van de dierentuin in de verkoop gedaan. Toen waren er andere kapers op de kust.
Het ging om de aandelen van Apenheul. Zij waren aandeelhouder sinds de oprichting van de dierentuin twintig jaar geleden. “Destijds waren er vier aandeelhouders”, vertelt GaiaZoo-directeur Rob Huppertz in gesprek met dierentuinpodcast Zoo Inside. Bert de Boer, de toenmalige directeur van het apenpark, bedacht het basisidee van GaiaZoo.
“Op enig moment, tien jaar later, heeft Apenheul laten weten hun aandelenbelang van 20 procent te willen verkopen”, vertelt Huppertz. Een andere aandeelhouder, een investeringsbank, wilde een jaar later hun aandelen eveneens wegdoen. En rondom die verkopen kwamen bekende investeerders om de hoek kijken.
Hadden grote Europese attractieparkuitbaters zoals Aspro Parcs, Libéma of bijvoorbeeld de Looping Group destijds interesse? “Toen zijn er inderdaad met een aantal van die partijen gesprekken gevoerd. Dat heeft uiteindelijk niet geleid tot de verkoop van aandelen”, aldus Huppertz. Burgers’ Zoo had toen ook al interesse, maar zonder succes. De aandelen werden verdeeld over de twee al bestaande aandeelhouders: Moraco, bekend van snackmerk Mora, en de gemeente Kerkrade met een minderheidsbelang.
Burgers’ Zoo
Twee weken geleden werd bekend dat Burgers’ Zoo wél aandelen heeft overgenomen. Het Arnhemse dierenpark kocht alle aandelen van de gemeente en Moraco, en daar zijn geen biedingsrondes aan te pas gekomen. “De basis van dit soort dingen heeft eigenlijk helemaal niks te maken met geld, maar met vertrouwen in elkaar. Beide aandeelhouders hebben heel nadrukkelijk aangegeven: wij hoeven niet te verkopen, en als we gaan verkopen, hoeft het niet de hoogst biedende te zijn”, aldus Huppertz.
De GaiaZoo-baas besloot al snel in gesprek te gaan met Alex van Hooff, directeur van Burgers’ Zoo in Arnhem. Daarmee zijn grote investeerders zoals ‘een sjeik in Abu Dhabi of Dubai’ niet in de mogelijkheid gekomen GaiaZoo over te nemen. “Als die met een grote zak dollars had gezwaaid was dat toch geen reden geweest om aan die partij te verkopen. Met als simpele reden: het ging om het toekomst veilig stellen van de dierentuin.”
En dat vertrouwen blijkt Huppertz te hebben in Van Hooff’s Burgers’ Zoo. “Het is een echt familiebedrijf. Hoewel Gaia dat technisch gezien niet is, voelde het wel altijd als een familiebedrijf. Omdat wij ook nooit dividend hebben uitgekeerd aan de eigenaren maar altijd het geld constant hebben geherinvesteerd in het park, met maar één doel: Gaia mooier maken. Die filosofie herkende en erkende ik ook bij Alex en zijn vrouw.”
Investeringen
Met de overname lijkt er voorlopig weinig te gaan veranderen in zowel GaiaZoo als Burgers’ Zoo. Beide dierentuinen blijven los opererende organisaties. Zo blijft het personeel behouden, komen er geen naamswijzigingen en blijft de verdere identiteit van de parken ook intact. Ook de komst van een Burgers’ Bush in Kerkrade is voorlopig niet aan de orde: er zijn al andere bouwplannen. De aandelen worden per 1 juni officieel overhandigd aan Burgers’ Zoo.