Vandaag blikte Blijdorp-directeur Erik Zevenbergen vooruit op komend jaar tijdens de nieuwjaarslezing van de Vrienden voor Blijdorp. Met een nieuw masterplan werkt de dierentuin toe naar een andere parkindeling, grotere verblijven en minder diersoorten.
In november 2023 presenteerde Blijdorp voor het eerst ‘Masterplan 2050’. De dierentuin wordt met deze vernieuwde missie en visie de komende jaren opnieuw ingericht. De focus gaat liggen op tien dier- en plantsoorten, waarmee Blijdorp in de natuur veel impact kan maken. De oorspronkelijke leefgebieden van deze soorten vormen mede de basis van de nieuwe indeling van Blijdorp.
Op een nieuwe plattegrond, die ook werd getoond tijdens de lezing, is te zien hoe het park opnieuw vormgegeven gaat worden in acht zones. Het meest opvallend is misschien wel dat er hierdoor in de toekomst geen plek meer is voor onder meer de ijsberen, poolvossen en bizons. Deze soorten verblijven nu in het toekomstige Afrikaanse jungle gebied.
Enkele andere diersoorten zitten door de herindeling ook nog op de verkeerde plek. Zo verblijven de Californische zeeleeuwen nu in het impact-gebied ‘Duurzame Noordzee’. Zevenbergen sloot daarom tijdens de presentatie niet uit dat ook deze soort op termijn Blijdorp moet verlaten.
Bouwplannen
De komende jaren hoopt Blijdorp met grote verbouwingen en renovaties de dierentuin klaar te maken voor de toekomst. Het eerste impact-gebied dat wordt veranderd is ‘Asian Corridors’. Tegen het einde van dit jaar staan de verbouwing van de voormalige vleermuizengrot voor François-langoeren, en de aanleg van een ‘oliduct’ op de planning. Meer details over deze vernieuwingen kwamen onlangs al naar buiten via diverse bouwaanvragen.
Rendierenstal
Ook wil men de monumentale stal van de bosrendieren renoveren. Het park ontving subsidie voor het opknappen van dit rijksmonument. Ook wordt het omliggende gebied aangepakt. Zo krijgt het aangrenzende wallaby-verblijf een andere route.
Victoriaserre
In de buurt van de rendieren wordt eveneens gestart met de renovatie van de de befaamde Rivièrahal. In de eerste fase wordt de oude Victoriaserre weer in ere hersteld. Deze zijde van de hal zal volledig worden toegekend aan de botanische afdeling van de dierentuin, wat dus betekend dat bezoekers hier hoogstwaarschijnlijk geen grote diersoorten hoeven te verwachten.
Er wordt nog onderzocht hoe er na de renovatie opnieuw vogels gecombineerd kunnen worden met (zeldzame) plantensoorten, zoals nu het geval is. De werkzaamheden zouden dit jaar moeten beginnen.
Vragen en kritiek
Zevenbergen sloot de de lezing af met het beantwoorden van enkele vragen uit het publiek. Zo vroeg iemand naar de komst van een volière voor kroeskoppelikanen. Deze vogels mogen niet meer worden geleewiekt. Dat is een knip in de vleugels waardoor ze niet meer kunnen vliegen.
Een overnet verblijf voor pelikanen in Blijdorp lijkt dus door de nieuwe regelgeving noodzakelijk. Zevenbergen leek de vraag een beetje te ontwijken. “Daar denken we over na, maar we denken vooral na over hoe we ze gaan terugbrengen naar de natuur”, liet hij weten. Hij zoomde in op de plannen om met andere partijen pelikanen uit te zetten in de Nederlandse natuur.
Er volgde ook kritische geluiden. Zo vond één van de leden het nieuwe masterplan te negatief. Een ander lid reageerde woedend op het aanstaande vertrek van de gorilla’s en uitte kritiek op de huidige staat van de verblijven van onder meer de poolvossen en vicuña’s. Er waren meerdere beveiligers aanwezig bij de presentatie.