Waar Nederlandse dierentuinen vrijwel nooit communiceren over het afmaken van overtollige dierentuindieren, denkt men er in het buitenland geregeld anders over. Zo ook de Zwitserse dierentuin Zoo Zürich. Zij delen deze week opvallende foto’s van enkele hyena’s die overbodige stokstaartjes gevoerd krijgen.
“Omdat er momenteel geen geschikte herplaatslocaties zijn, hebben we vandaag drie volwassen stokstaartjes uit de groep gehaald, gedood en vervolgens aan onze hyena’s gevoerd”, laat de dierentuin weten. Op foto’s is te zien hoe de stokstaartjes – volledig met huid en haar – aan gevlekte hyena’s worden gevoerd. Volgens de dierentuin komt deze manier van voeren ‘het dichtst bij de natuur’.
Het doden van de drie stokstaartjes zou een weloverwogen beslissing zijn geweest. “Zonder tegenmaatregelen zou de groep stokstaartjes in de dierentuin blijven groeien. Dit leidt tot onrust en ruzie tussen de dieren.” Volgens Zoo Zürich kunnen er in één jaar wel vier nesten met één tot vijf jonge stokstaartjes geboren worden. “Op een gegeven moment zou er simpelweg te weinig ruimte zijn”, klinkt het.
Het uitplaatsen van de overbodige dieren naar een andere dierentuin bleek in deze situatie niet mogelijk. Maar waarom wordt er dan nog gefokt met stokstaartjes? “Het krijgen en grootbrengen van jongen is voor deze zeer sociale diersoort van groot belang. Daarom stoppen we de voortplanting niet”, legt de dierentuin uit.
Transparantie
Het bericht van de Zwitserse dierentuin heeft binnen 24 uur meer dan duizend reacties ontvangen. “Als ze ze niet in een dierentuin hadden opgesloten, was het niet nodig geweest. Een normale ingreep in de natuur, absoluut walgelijk in een dierentuin”, zegt iemand op Facebook. “Dit is precies waarom je nooit naar de dierentuin moet gaan”, concludeert een ander. Beide reacties kregen honderden likes.
“Ik vraag me af hoeveel van degenen die kritiek hebben op deze post, zelf vlees eten”, vraagt een andere volger zich weer af naar aanleiding van de kritiek. Een ander deel van de volgers kan de openheid van de dierentuin wel waarderen. Reacties als ‘ik steun dit initiatief volledig’, ‘ik waardeer jullie openheid’ en ‘bedankt voor het open en transparant zijn’, zijn ook onder het gewaagde bericht te lezen.