ZooParc Overloon wordt de eerste dierentuin in Nederland met geelrugduikers. Dat kan ZooFlits vandaag exclusief bekendmaken. Het Brabantse dierenpark heeft hiermee een bijzondere primeur te pakken: de Afrikaanse antilopesoort wordt nog in geen enkele dierentuin in de Benelux gehouden.
ZooParc krijgt twee geelrugduikers toegewezen: één mannetje en één vrouwtje. Het park hoopt dan ook in de toekomst met deze antilopesoort te kunnen fokken. “De diersoort heeft in de natuur namelijk de status ‘kwetsbaar’, waardoor het opbouwen van een gezonde reservepopulatie in dierentuinen van belang is”, zo laat een woordvoerster weten aan deze site.
De geelrugduiker is een relatief onbekende antilopesoort die voorkomt in de bossen en regenwouden van tropisch Afrika. Het dier heeft een goudkleurige rug en een kastanjebruine vacht op de rest van het lichaam. Verlies van leefgebied door ontbossing en jacht zijn de grootste bedreigingen voor de geelrugduiker. Ze eten fruit, groenten, bladeren en kleine hoeveelheden dierlijk voedsel.
Zeldzaam
Er leven slechts circa tien individuen van deze soort in Europa, waarmee de geelrugduiker in Europese dierentuinen zeldzamer is dan reuzenpanda’s, koala’s of zeekoeien. De schaarse reservepopulatie werd de afgelopen jaren enigszins uitgebreid door de import van meerdere dieren uit Amerikaanse dierentuinen.
Eerder dit jaar lekte al uit dat er ZooParc-personeel aanwezig was bij een bijeenkomst over duikers. Toen konden de plannen voor de antilopen naar Brabant echter nog niet bevestigd worden. Nu de komst van de duikers wel definitief is, kan ZooParc Overloon zich binnenkort in hetzelfde rijtje scharen als grootmachten Zoo Berlin en ZooParc de Beauval in Frankrijk. Zij zijn, samen met slechts drie andere Duitse dierentuinen, op dit moment de enige houders van deze soort in Europa.
Ngyuwe
“We zijn ontzettend blij met de komst van deze dieren. De komst naar ZooParc biedt ons de kans om veel te leren over de omgang en verzorging van geelrugduikers. Deze kennis zal namens het EEP-managementprogramma vervolgens ook gebruikt worden om duikersoorten in de regio van herkomst beter te kunnen beschermen. Een mooi doel, waar we als park ontzettend graag ons steentje aan bij willen gaan dragen”, aldus hoofddierverzorger en curator Steven van den Heuvel.
In ZooParc krijgen de duikers een nieuw verblijf in het nog te bouwen Afrikaanse themagebied Ngyuwe. “De duikers komen te leven in een grote volière waar ook diverse vogelsoorten komen”, vertelt een woordvoerster. De schichtige antilopen hebben hun naam te danken aan de duikende sprongen die ze maken tijdens het vluchten. “Het zijn unieke en schuwe dieren die behoefte hebben aan beschutting. Daar houden we rekening mee bij de bouw van het verblijf”, legt Van den Heuvel uit.
Nachtdierverblijf
Naast de duikers krijgen ook zestien andere diersoorten een plek in Ngyuwe. Zo zullen er penseelzwijnen, dwergnijlpaarden, brazzameerkatten en verschillende tropische vogels, waaronder violette schildtoerako’s en hamerkoppen, worden ondergebracht in het gebied. Ook komt er een nachtdierverblijf met Afrikaanse kwaststaartstekelvarkens; deze soort wordt ook nog niet in een Nederlandse dierentuin getoond.
Welke andere soorten er nog meer in Ngyuwe gehuisvest gaan worden, wordt op een later moment bekendgemaakt. Ook op de duikers moeten bezoekers nog even wachten. Ngyuwe gaat naar verwachting medio 2025 open; de eerste bouwwerkzaamheden zijn inmiddels begonnen.