ZooParc Overloon heeft vandaag de eerste details bekendgemaakt van een compleet nieuw expeditiegebied. Eerder dit jaar kon deze site al melden dat het Brabantse dierenpark achter de schermen werkt aan een nieuw parkdeel, dat zal draaien om dieren uit tropisch Afrika. Vandaag werden de eerste details van de omvangrijke bouwplannen officieel bekendgemaakt. Er gaan onder meer verblijven voor zeventien diersoorten komen.
Het nieuwe gebied krijgt de Afrikaanse naam Ngyuwe en wordt gebouwd binnen de huidige parkgrenzen. Het gebied wordt ruim 2 hectare groot en krijgt meerdere binnen- en buitenverblijven. Het is het grootste bouwproject in de geschiedenis van ZooParc Overloon, dat in 2025 bovendien haar 25-jarig jubileum viert. Er is een investering van 2 miljoen euro mee gemoeid.
Op een tekening die ZooParc deze ochtend naar buiten bracht, zijn verschillende groene buitenperken te zien die duidelijk van elkaar kunnen worden afgescheiden. Via een lang bezoekerspad met diverse bruggetjes of vlonders lopen bezoekers door het gebied. Er staan twee grote gebouwen ingetekend, die beide zullen gaan dienen als binnenverblijven en toegankelijk worden voor publiek.
Nieuwe diersoorten in ZooParc Overloon
In het gebied zullen in totaal vijftig tot zestig dieren van zeventien diersoorten worden gehouden. Daarmee krijgt het park, dat op dit moment zo’n 75 diersoorten heeft, een enorme collectie-impuls. Welke soorten er precies allemaal bijkomen, wordt later bekendgemaakt. De penseelzwijnen en dwergnijlpaarden, die al elders in het park gehouden worden, krijgen sowieso een nieuwe plek in het gebied.
Verder zullen ook de hamerkoppen, een Afrikaanse vogelsoort, naar een nieuw verblijf in het Ngyuwe verhuizen. Een groep brazzameerkatten verblijft momenteel in een ander gebied in de dierentuin, dat zich meer richt op Afrikaanse savannedieren. Met een onderkomen in Ngyuwe krijgt deze apensoort ook een plek die beter past bij hun oorspronkelijke leefgebied: de tropische wouden van Midden- en West-Afrika.
Drie diersoorten die gepland staan voor Ngyuwe zijn op dit moment nog nergens anders in Nederland te zien, zo vertelt het management tegenover De Gelderlander. Eerder lekte al uit dat ZooParc-personeel aanwezig was bij een bijeenkomst over duikers, een in dierentuinen zeldzame antilopesoort. Of het park ook daadwerkelijk duikers gaat krijgen, blijft voorlopig nog gissen.
Grond vrijmaken
Om grond vrij te maken voor de bouw van Ngyuwe, vonden de afgelopen periode enkele interne verhuizingen in ZooParc Overloon plaats. Zo kregen de kamelen, geiten en wilde honden nieuwe verblijven op een uitbreidingsstuk van de dierentuin. Na de eerste snoeiwerkzaamheden gaan meerdere oude dierverblijven bij het oude kamelenperk de komende weken tegen de vlakte.
Educatie
In het nieuwe themagebied wordt vol ingezet op educatie over de bedreigingen en bescherming van tropisch Afrika. “Bezoekers gaan zelf op onderzoek uit in Ngyuwe. Er komt onder meer een dorpje waar zij leren over het thema bushmeat, oftewel de illegale handel in vlees van wilde dieren”, aldus de dierentuin. “De meeste diersoorten die in dit nieuwe gebied komen, worden beheerd binnen een managementprogramma van EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Met de keuze voor dit themagebied en de diersoorten willen we een actieve bijdrage leveren aan de bescherming van deze dieren.”
Bouwwerkzaamheden ZooParc Overloon
ZooParc Overloon ontwikkelt in rap tempo. Sinds de overname van de huidige eigenaar Libéma in 2015, kwamen er in korte tijd leeuwen, tijgers, fossa’s en giraffen bij. In 2021 opende het park een compleet Zuid-Amerikaans gebied en vorige week werd nog een verblijf voor nevelpanters geopend. Het park hoopt met Ngyuwe door te groeien naar 250.000 bezoekers per jaar. Het gebied moet medio 2025 openen.