De fanclub van Diergaarde Blijdorp gaat een opvallend hoog bedrag vrijmaken voor onderzoek naar wilde dieren. De afgelopen tientallen jaren doneerde de Vrienden van Blijdorp mondjesmaat enkele honderden tot tienduizenden euro’s aan verschillende onderzoeks- en natuurbehoudsprojecten. Nu gaat er plots een half miljoen euro naar onderzoek bij gieren en leeuwen.
De honderdduizenden euro’s worden verdeeld over verschillende meerjarige onderzoeksprojecten, zo maakte de Vrienden deze ochtend tijdens een lezing bekend. Eén project gaat zich focussen op onderzoek naar Aziatische leeuwen. “Om goed te kunnen bepalen waar we naartoe moeten met deze reservepopulatie, is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in de gezondheidsproblemen die spelen bij deze soort”, vertelt Jeroen Kappelhof, Research Officer van Diergaarde Blijdorp. De afgelopen jaren werden meerdere Aziatische leeuwen in Blijdorp ingeslapen door neurologische klachten.
Twee andere projecten zullen zich richten op onderzoek naar de rüppellsgier, één van de tien impact-diersoorten die Blijdorp, volgens hun Masterplan, van uitsterven wil behoeden. “Daarom zijn we benieuwd hoe het op dit moment staat met de aanwezige genetische diversiteit in de nog overgebleven wilde populaties en of de populatie in Europese dierentuinen gezien kan worden als een genetisch reservoir”, aldus Kappelhof.
Masterplan 2050
In november 2023 presenteerde Diergaarde Blijdorp het Masterplan 2050, waarin de toekomstplannen van de dierentuin staan omschreven. Daarin staat de omvorming van Blijdorp als traditionele dierentuin naar natuurherstelorganisatie centraal. Die nieuwe visie zorgt kennelijk ook voor een grote koerswijziging in de doneeracties van de vereniging Vrienden van Blijdorp: niet eerder stak de vereniging zoveel geld in natuur- en onderzoeksprojecten.
Vrienden van Blijdorp
De Vrienden van Blijdorp is een losstaande vereniging die Diergaarde Blijdorp al sinds 1963 financieel ondersteunt. De afgelopen jaren werd de vereniging voornamelijk ingezet om elektrische karretjes en andere kleine nieuwigheden of onderhoudsprojecten in Blijdorp te betalen. Daarvoor stond de vereniging bekend om het sponsoren van grote verblijven zoals het huidige gebied met okapi’s, vlinderkoepel Amazonica en een makiverblijf. Wel zou er inmiddels geld vrijgemaakt zijn voor nieuwe olifanten- en apenverblijven, die ooit in de dierentuin gebouwd moeten worden.