Vogelliefhebbers opgelet: Burgers’ Zoo heeft de afgelopen maanden nieuwe vogelsoorten verwelkomd in het park. In zowel de tropenhal Burgers’ Bush als de woestijnkas Burgers’ Desert vliegen enkele nieuwe vogels rond, waarvan sommige soorten in het bezit kwamen van het park via een inbeslagname.
In Burgers’ Bush zijn sinds kort twee vrouwelijke ornaathoningzuigers te zien. Wie de vogels wil zien, moet goed zoeken: de dieren zijn slechts 10 centimeter lang en wegen maar 5 tot 10 gram. De dieren zijn te herkennen aan hun lange snavel, waarmee ze nectar drinken. De mannetjes hebben een verscheidenheid aan kleuren, terwijl de vrouwtjes alleen een bruin verenkleed hebben.
Vorig jaar werd de Fazanterie, een oud gebouw met verschillende volières voor vogels, definitief gesloten in Burgers’ Zoo. In het gebouw werd een flink aantal vogels gehuisvest, waarvan een deel de afgelopen maanden achter de schermen verdween of werd verhuisd naar andere dierenparken. Maar bezoekers van het park hoeven niet alle soorten te missen. Zo kreeg een groep van zeventien roodstuitspreeuwen onlangs een nieuwe plek in Burgers’ Bush.
Burgers’ Desert
In de 7500 vierkante meter grote woestijnkas Burgers’ Desert zijn ook nieuwe vogelsoorten te zien. Zo is de dierentuin sinds enige tijd in het bezit van een aantal grijze kardinalen. Deze diersoort is de minder kleurrijke variant van de veel vaker gehouden rode kardinaal en komt voor in Noord- en Midden-Amerika. Een groep van deze soort vliegt al rond in de bekende woestijnkas.
Een andere kardinaalachtige die de collectie van Burgers’ Desert verder uit zal breiden, is de regenbooggors. Ook dit is een kleine vogelsoort, waarvan de mannetjes hun grootte dan wel weer compenseren met een opvallend kleurrijk verenkleed. De kleine vogels komen uitsluitend voor in Mexico maar worden niet bedreigd.
Burgers’ Zoo heeft met de twee nieuwe vogelsoorten voor de Desert bijzondere aanwinsten. Beide soorten worden bijna nergens anders in Europese dierentuinen gehouden. De Arnhemse dierentuin is naar eigen zeggen aan de zeldzame vogels gekomen via een inbeslagname. “Burgers’ Zoo vangt deze dieren op en gaat ze in de Desert huisvesten”, laat een woordvoerder aan ZooFlits weten.
Samenwerking met andere parken
De bedoeling is dat de nieuwe zeldzame vogels in de Desert niet alleen in Burgers’ Zoo zullen worden gehouden. “Ook gaan we in samenwerking met andere dierenparken deze vogelsoorten houden”, legt een woordvoerder uit.