Diergaarde Blijdorp is een nieuwe diersoort rijker. Waar 2024 in het Rotterdamse dierenpark vooral bekend stond om het afscheid van veel apen, komt daar vlak voor de jaarwisseling toch verandering in. Het park verwelkomde vijf dianameerkatten, een bedreigde apensoort uit Afrika.
Een groep van één man, twee vrouwen en hun jongen werd overgebracht vanuit Artis en is vanaf vandaag te zien voor het Rotterdamse publiek. Volgens Diergaarde Blijdorp vond de verhuizing plaats ‘om een grotere groep op te bouwen en zo bij te dragen aan een grotere reservepopulatie’.
Diergaarde Blijdorp verwacht binnen afzienbare tijd de groep dianameerkatten uit te kunnen breiden: “De hoop is dat er snel meer nageslacht komt. Dit alles in het kader van het Europese populatiemanagementprogramma.” Veel dianameerkatten zijn er niet in Europa: de soort wordt in ongeveer twintig dierentuinen gehouden.
De dianameerkat is een middelgrote aap met een kleurrijke vacht. Het lichaam is paars-grijs met een kastanjebruine onderrug, terwijl wangen, baard, voorhoofd en voorpoten wit zijn. De naam verwijst naar de Romeinse godin Diana, vanwege de hoofdband van deze godin. Die heeft wat weg van de witte band op het voorhoofd van de apensoort.
Mangabeyverblijf
De luidruchtige apen uit Afrika krijgen in Blijdorp een plek in het voormalige verblijf van de witkruinmangabeys, die op hun beurt vertrokken naar het gorillaverblijf. Daar zullen de mangabeys vanaf het voorjaar gaan samenleven met de enige drie gorilla’s die Blijdorp nog heeft.
De dianameerkatten worden de eerste maand in het binnenverblijf gehouden, waar bezoekers de nieuwkomers door een groot raam kunnen bekijken. Nadat ze gewend zijn aan hun nieuwe omgeving, mogen ze ook het aangrenzende buitenverblijf gaan verkennen, aldus de dierentuin.