De neushoornvogels waarmee Ouwehands Dierenpark vorig jaar in een juridische strijd verwikkeld raakte met de overheid, zijn niet langer in het park. De dierentuin heeft definitief afscheid genomen van meerdere neushoornvogels en een hoger beroep ingetrokken. Dat blijkt uit onderzoek van deze website.
Een koppel rosse neushoornvogels werd in 2009 aan Ouwehands Dierenpark geschonken. In 2021 voerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een steekproef uit bij tien diersoorten in het park, waaronder deze twee neushoornvogels. Daaruit bleek dat de dierentuin niet het juiste papierwerk had om aan te tonen dat de vogels in gevangenschap geboren zijn. De toenmalige minister van Natuur en Stikstof wilde de vogels daarom in beslag nemen.
Ouwehands Dierenpark was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Maar ook de rechtbank gaf de overheid gelijk. Het dierenpark ging daarop in hoger beroep, in de hoop alsnog haar gelijk te halen. Volgens het park kwamen de vogels van een Tsjechische fokker en zou een verhuizing slecht zijn voor hun welzijn. De Raad van State besloot dat de vogels voorlopig in Ouwehands mochten blijven, in afwachting van een definitieve uitspraak.
Die uitspraak komt er nu helemaal niet meer, zo blijkt uit vragen die ZooFlits aan betrokkenen stelde. “Het hoger beroep is door Ouwehands Dierenpark ingetrokken”, laat een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) weten. Het directe gevolg is dat de overheid alsnog haar gelijk krijgt en de vogels in bewaring heeft genomen. Naast het rosse neushoornvogelkoppel blijkt ook een Sulawesi jaarvogel te zijn meegenomen.
Inbewaringname
“Er is sprake van een bestuursrechtelijke inbewaringname”, legt de RVO-voorlichter uit. Dat betekent dat de vogels niet vrijwillig door Ouwehands Dierenpark zijn afgestaan, maar dat de overheid heeft ingegrepen vanwege het niet voldoen aan de regelgeving. Beide vogelsoorten zijn daarmee uit de collectie van het dierenpark.
“De twee rosse neushoornvogels en de Sulawesi-jaarvogel zijn recent overgedragen aan de RVO”, bevestigt ook Ouwehands-directeur Robin de Lange. Het besluit om terug te trekken uit het hoger beroep heeft volgens de dierentuin met financiële redenen te maken. “Om Ouwehands Dierenpark en de overheid niet onnodig op kosten te jagen, is besloten de procedure in te trekken”, aldus de Lange.
De dierentuin lijkt het afstaan van de vogels als een praktische oplossing te zien: er liggen plannen klaar om het neushoornvogelverblijf – de Passaro-volière – te verbouwen en aan te passen voor minder soorten neushoornvogels. Daar berichtte deze site vorige maand al over. “In overleg met de RVO heeft Ouwehands Dierenpark een plan gemaakt voor een aangepaste volière waar slechts plaats is voor een deel van de soorten neushoornvogels. Voor de rosse neushoornvogels en Sulawesi jaarvogel is in deze nieuwe opzet geen plaats”, aldus de directeur.
Opgeslagen dieren RVO
De vogels werden al eerder dit jaar meegenomen door de RVO. “De overheid maakt gebruik van gekwalificeerde opslaghouders die zorg kunnen dragen voor het dierenwelzijn van de opgeslagen dieren”, verzekert de voorlichter. Hoe het nu met de vogels gaat en waar ze zijn, blijft bij de overheidsinstantie doorgaans lange tijd geheim. Ze kunnen zijn ondergebracht bij een Nederlandse collega-dierentuin, maar dat is De Lange onbekend. “Wij weten niet waar deze vogels naartoe zijn gebracht.”
Ook de kwetsbare gezondheid en verzorging van de vogels ligt in handen van de nieuwe opslaghouder van de RVO. Die complexiteit werd eerder nog door de dierentuin als argument tegen een inbeslagname gebruikt. “RVO garandeert het welzijn en een goede verzorging van de vogels op hun nieuwe bestemming. Daar vertrouwen wij dus op”, zegt De Lange daarover.
De verzorging en het onderbrengen van de vogels via de RVO moet de dierentuin wel zelf betalen. In Ouwehands Dierenpark zijn tot de verbouwing aan de Passaro-volière nog wel dubbelhoornige neushoornvogels, gewone jaarvogels, rhinocerosneushoornvogels en Maleise neushoornvogels te zien.