Als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt, is het doden van gezonde dierentuindieren in de toekomst verleden tijd. Een voorstel voor het maken van een plan van aanpak tegen het doden van dieren in dierentuinen kreeg deze week een meerderheid.
Ieder jaar worden in Nederland honderdduizenden gezonde dieren gefokt en geslacht voor menselijke consumptie. In gerenommeerde dierentuinen wordt ook succesvol gefokt met dieren, alleen dan vaak met een hoger doel: het opbouwen van een gezonde reservepopulatie ter bescherming van een soort of voor educatie. Maar als er binnen een Europees fokprogramma een keer geen plek is voor één zebra, één antilope of één buffel en deze daarom wordt geslacht, barst de storm ineens los.
Zo ook in politiek Den Haag. Daar vinden Kamerleden Ines Kostić van de Partij voor de Dieren (PvdD), Dion Graus (PVV), Sandra Beckerman (SP) en Laura Bromet (GL-PvdA) dat ‘het doden van te veel gefokte wilde dieren onwenselijk is’. Volgens hen zouden ‘veel dierentuinen te veel dieren fokken’. Daardoor worden dieren ‘overbodig’, waarna ze moeten worden gedood of ‘in slechte verblijven achter de schermen belanden’.
Daarom dienden de vier Kamerleden in februari een motie in voor de ontwikkeling van een ‘plan van aanpak’ om een einde te maken aan het doden van gezonde dieren in dierentuinen. Nadat het voorstel meermaals werd aangehouden, werd er deze week op gestemd. Het resultaat: SP, GroenLinks-PvdA, de PvdD, DENK, Volt, D66, de ChristenUnie, JA21, FVD en de PVV stemden voor.
Doden van dierentuindieren
Het is niet bekend hoe vaak in Nederlandse dierentuinen gezonde dieren worden gedood. Burgers’ Zoo laat als een van de weinige dierenparken iets los over dit onderwerp. Zo laten zij op hun website weten dat het onder meer bij mannelijke herten, basterdgemsbokken en bantengs kan voorkomen dat zij op geslachtsrijpe leeftijd worden geëuthanaseerd. Dit gebeurt omdat er vaak maar plek is voor één mannelijk dier in een groep met meerdere vrouwtjes en geen andere Europese dierentuin plek heeft voor het dier.
Dieren worden volgens de Arnhemse dierentuin niet gefokt voor hogere bezoekersaantallen. “Het is in elk geval nooit onze motivatie om later niet uitplaatsbare dieren geboren laten worden omdat men met de leuke jonkies een grotere bezoekersschare aan zou kunnen trekken”, aldus de dierentuin. “Alleen diergezondheid, dierwelzijn en gezamenlijk populatiemanagement bepalen op dit gebied ons handelen en beleid.”
NVD
De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD), waar de dertien grootste Nederlandse dierentuinen bij zijn aangesloten, wil niet reageren op vragen over dit onderwerp. In een reactie aan ZooFlits laten zij weten wel in gesprek te zijn met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) over de aangenomen motie.