Afgelopen jaar opende de Duitse dierentuin Allwetterzoo Münster een gloednieuwe tropenhal, de Meranti-Halle. In het compleet nieuwe gebouw verschenen moderne verblijven voor apen, reuzenotters en reptielen. Nieuwe foto’s laten zien hoe het gebied er nu, ruim een half jaar na opening, uitziet. Meerdere diersoorten worden bijvoorbeeld nog steeds gemist.
De Meranti-Halle werd afgelopen zomer geopend voor publiek. De ovaalvormige hal is ruim 2500 m² groot en kostte meer dan 21 miljoen euro. Het grootste gedeelte van de kas werd door de stad Münster betaald. Het is een van de eerste grote ontwikkelingen binnen het masterplan van de dierentuin, waar al meer dan 60 miljoen euro mee gemoeid is.
Entree Meranti-Halle
Bezoekers betreden de hal via een gethematiseerde entree, waar in de inkomsthal al snel het eerste dierenverblijf voor ringstaartmangoesten te zien is. Daar direct tegenover werd een terrarium voor krokodilstaarthagedissen gerealiseerd.
Dierverblijven
Vervolgens loopt men de kas in, die een Zuid-Amerikaans thema kreeg. Waar bekende tropische hallen als Amazonica in Blijdorp en de Bush in Burgers’ Zoo weinig grote diersoorten huisvest(t)en, gooide de dierentuin in Münster het over een hele andere boeg. Er werden vooral grote eilanden en dierverblijven gecreëerd, die het grootste gedeelte van de kas beslaan.
Rode Vari’s
Het eerste verblijf dat men aantreft is een eiland voor rode vari’s, die van origine voorkomen op het Afrikaanse eiland Madagaskar. Hiermee wijkt de dierentuin opvallend genoeg direct af van het Zuid-Amerikaanse thema. Bezoekers kunnen het eiland ook bezoeken om de halfapen van dichtbij te bekijken.
Reuzenotters
Vervolgens lopen bezoekers al snel tegen het grootste verblijf in de hal aan: een gebied voor reuzenotters en zwarte brulapen. Via glazen ramen is er onderwaterzicht op de vijver in het verblijf, waar de otters zelfs een heuse waterglijbaan kregen. Het geheel werd met veel kunstrotsen afgewerkt. Reuzenotters zijn vrij uniek en worden in de Benelux alleen door AquaZoo Leeuwarden gehouden.
Ontwerp
Bijzonder aan het ontwerp van de hal is dat er amper gebruik is gemaakt van grote kooi- of netconstructies, alle dieren zijn via ramen of natuurlijke afscheidingen te bekijken. De muur van de kas werd afgewerkt met een muurschildering en kunstrotsen.
Via een verhoogde brug en diverse platforms in het midden van de kas is er goed zicht op de gehele hal van bovenaf. De beplanting lijkt de komende jaren de brug wat meer uit het zicht te laten verdwijnen, de met hout afgewerkte constructie is nu nog opvallend aanwezig.
Tapirs en miereneters
Achter in de hal werd als laatste grote verblijf een onderkomen voor reuzenmiereneters en tapirs gerealiseerd. De tapirs en miereneters hebben ook toegang tot een recent geopend buitenverblijf, grenzend aan de hal.
Hoge houten palen werden in hetzelfde verblijf aangebracht voor het houden van luiaards. Helaas overleed één luiaard al kort na de introductie in het verblijf. Hoogstwaarschijnlijk werd de hitte in de hal het dier fataal. Sindsdien zijn er geen luiaards meer in het gebied te zien.
Opvulling Meranti-Halle
Tussen de drie grote verblijven voor de grote zoogdieren vinden bezoekers verder nog een klein, maar fraai onderkomen voor schildpadden. Ook zijn er enkele terraria met onder meer slangen, grote borders met planten en een waterval die uitmondt in een vijver te zien.
Geen vogels
Wat het meest opvalt in de Meranti-Halle is dat er nog geen vrij levende dieren zichtbaar zijn. Zo vliegen er geen vogels rond en moet men voor reptielen uitwijken naar afgesloten terrariums aan de randen van de kas. Ook zijn er in alle vijvers en grachten in het gebouw geen vissen zichtbaar.
Het park heeft wel nog plannen om vogels en andere, kleine dieren in de hal te verwelkomen. Zo zijn er al twee kleine separatie-volières geplaatst en wordt de hal gepromoot op posters waar bijvoorbeeld ook toerako’s op te zien zijn, een Afrikaanse vogelsoort.
Waterschildpadden
Twee weken geleden voegde het park met bedreigde Annam waterschildpadden de eerste waterdieren toe aan één van de vijvers in de hal. Het lijkt dus voorlopig een kwestie van tijd totdat zowel de diercollectie als de beplanting van de Meranti-Halle volledig is uitgegroeid tot een volwaardig, nagebootst regenwoud.