De Kölner Zoo, gelegen in de Duitse stad Keulen, heeft twee leeuwenwelpjes in moeten slapen. Het moederdier bleek geen omkijken te hebben naar de twee jongen. Beide welpjes van de weinig gehouden Aziatische leeuwensoort werden nog geen week oud.
De dierentuin heeft er naar eigen zeggen alles aan gedaan om moeder Gina in alle rust te laten werpen. Ook werd de situatie in de werpkist nauwlettend gevolgd. Even werd zelfs gezien dat een van de pasgeboren welpen melk bij de moeder dronk, wat hoop gaf. Toch bleek dat niet genoeg.
Het ging mis door de aanwezigheid van de oudere welpen van het moederdier. Die werden in januari 2024 geboren en verblijven nog in het park. “Gina wilde steeds terug naar haar oudere jongen, die met hun anderhalf jaar nog niet zelfstandig zijn en nog enkele maanden moederlijke zorg nodig hebben”, zegt de dierentuin in een verklaring. Eerder werd het moederdier vanwege de geboorte al van deze oudere jongen gescheiden.
De dierentuin vindt het gedrag van het vrouwelijke dier meer dan logisch. “Ze wil de bijna volwassen nakomelingen van vorig jaar grootbrengen tot ze volledig zelfstandig zijn. Het is een evolutionair mechanisme dat een leeuwin zich alleen bekommert om die welpen die de grootste overlevingskansen hebben – in dit geval dus de oudere, nog niet onafhankelijke jongen.”
Euthanasie
Uiteindelijk heeft de dierentuin, in overleg met Diergaarde Blijdorp – de fokprogrammacoördinator voor de zeldzame Aziatische leeuwen – besloten de al sterk verzwakte welpen in te laten slapen. Handopfok bleek voor zowel het fokprogramma als de dierentuin geen optie. “Dit zou kunnen leiden tot een verkeerde binding van de leeuwen aan mensen”, aldus het Duitse dierenpark.
Pas als twee van de drie oudere jongen dit najaar naar andere dierentuinen vertrekken, gaat de dierentuin in Keulen weer met hun leeuwen fokken. De dierentuin benadrukt dat in de natuur 50 tot 70 procent van de jonge leeuwen in hun eerste levensjaar dood gaat. In dierentuinen ligt dat percentage lager.