Diergaarde Blijdorp heeft de plannen voor de invulling van twee nog in aanbouw zijnde volières omgegooid. Het Rotterdamse dierenpark heeft ervoor gekozen om de Zuid-Amerikaanse vogelsoorten die eerder voor de verblijven waren aangekondigd, toch niet te gaan houden. Dat bevestigt een woordvoerder aan ZooFlits.
Er is achter de schermen gekozen om in de volières Afrikaanse vogels te gaan huisvesten. In eerste instantie waren er Zuid-Amerikaanse papegaaien en ibissen gepland. De nieuwe Afrikaanse soorten zouden beter passen bij het in november gepresenteerde ‘MasterPlan 2050’.
Nieuwe vogelsoorten
De opzet van de nieuwe volières blijft wel hetzelfde. Aan een zijde zullen nog steeds papegaaien gehouden gaan worden. In plaats van Zuid-Amerikaanse ara’s staan nu grijze roodstaartpapegaaien op het wensenlijstje. Deze papegaaien komen van origine voor in Afrika en sluiten dus aan bij het toekomstige gebied African Jungle.
Aan de andere zijde wordt gefocust op moeraswatervogels. De rode ibissen wil men vervangen door onder meer Afrikaanse lepelaars. Een woordvoerder benadrukt dat de genoemde vogels wensen zijn van de dierentuin. Het park hoopt via uitwisselingen met andere dierentuinen daadwerkelijk aan deze vogels te kunnen komen.
Ontwerp
Het ontwerp en de bouw van de nieuwe volières werden al voor het masterplan in gang gezet. Daarom werd eerst besloten om Zuid-Amerikaanse soorten te gaan houden, zoals dat in de jaren daarvoor ook gebeurde in dat parkdeel. Tijdens de bouw van de verblijven is pas besloten definitief over te schakelen op vogels uit het Afrikaanse continent.
Vrienden van Blijdorp
Eerder zamelde fanclub Vrienden van Blijdorp geld in om bij te dragen aan een nieuw onderkomen voor de ara’s en rode ibissen. Op doeken in het park valt nog steeds te lezen dat deze vogels in de nieuwe verblijven gaan komen. Dit wordt binnenkort aangepast.
Uit de collectie
De ara’s en ibissen die eigenlijk naar de nieuwe volières zouden verhuizen, verblijven momenteel nog achter de schermen. Het is nog onduidelijk of deze soorten definitief uit de collectie van de Rotterdamse dierentuin zullen verdwijnen. Door het nieuwe masterplan lijkt er vooralsnog in de toekomst weinig plek te zijn voor Noord- en Zuid-Amerikaanse diersoorten.
De nieuwe volières in Diergaarde Blijdorp moeten voor de zomer worden geopend.