Diergaarde Blijdorp heeft een moeilijk jaar achter de rug. In 2024 werd een verlies van 5,43 miljoen euro geboekt, blijkt uit het jaarverslag van de Rotterdamse dierentuin. Volgens Blijdorp zijn daar meerdere oorzaken voor, waaronder dalende bezoekersaantallen.
Een oorzaak van het verlies is de terugval in het aantal bezoekers: ruim 30.000 minder dan in 2023. De dierentuin wijt dit aan het weer, toenemende concurrentie en de veranderende publieke opinie over dierentuinen.
Ook de kosten liepen op, onder meer door inflatie en stijgende energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De personeelskosten stegen met 1,5 miljoen euro. Verder werd tropenhal Amazonica, die niet meer bruikbaar is, afgewaardeerd met 1,7 miljoen euro. Onder die kostenpost zitten ook andere geannuleerde projecten waarvoor wel al kosten waren gemaakt.
Toch benadrukt de woordvoerder dat er van een reorganisatie geen sprake is en ook van een faillissement niet aan de orde is. “Nee, er is geen reden tot zorg omtrent de liquiditeit. Daarnaast zet Blijdorp zich vol in op het herstelplan.” Ook de dieren lijden niet onder het verlies. “Dierenwelzijn staat voorop, het verlies heeft hier geen invloed op”, aldus de woordvoerder.
Het verlies is afgetrokken van de algemene reserve, die eind 2024 nog ruim 19 miljoen euro bedroeg. Die bleef echter op peil door het helemaal leegtrekken van 5,8 miljoen euro uit twee andere potjes: ‘basis op orde’ en ‘projecten en ontwikkelingen’. Eigenlijk zijn laatstgenoemde en de algemene reserve bedoeld voor investeringen in onder meer gebouwen en verblijven.
Externe adviseurs
Op verzoek van de raad van toezicht werd in november 2024 een ad interim financieel directeur aangesteld, om orde op zake te stellen. Ook trad organisatieadviseur Ron Voskuilen aan. Zij hebben volgens het jaarverslag ‘kritisch gekeken naar de opgave voor de komende jaren 2025-2029’. Daarbij werden ook de invulling van dierentuingebieden en de investeringsagenda opnieuw beoordeeld.
Er kwam een nieuw strategisch plan met meerdere maatregelen. Zo wil Blijdorp de prijzen verhogen, efficiënter inkopen, extra financiering aantrekken en investeren om meer bezoekers te trekken. Als voorbeelden noemt het park de parkeerplaats, attracties en de digitale strategie, zoals de website en app.
Zevenbergen
Uit het jaarverslag blijkt ook dat directeur Erik Zevenbergen op 1 mei 2025 al is afgetreden, midden in de financiële malaise. Dat was eerder dan gepland: de voormalig economiedocent zou eigenlijk tot september blijven. Zijn vertrek zou echter niet samenhangen met de slechte financiële resultaten, benadrukt een woordvoerder. “Het heeft meer te maken met dat we meters moeten maken met het masterplan. Tegelijk moeten we ook een dierentuin bestieren. Dat vergt een andere vorm van leiderschap”, aldus de voorlichter.
Zevenbergen stond zelf aan de wieg van het omstreden masterplan, waarin Blijdorp transformeert van dierentuin naar natuurherstelorganisatie. “Dat masterplan heeft veel verstrekkende gevolgen, ook commercieel gezien. De vraag is: was Erik de juiste leider om dit masterplan handen en voeten te geven en ook rendabel te maken”, stelt de woordvoerder. Het antwoord bleek dus nee.
Rivierahal
Het bestuur van de verlieslijdende dierentuin is inmiddels in handen van Ron Voskuilen, nu benoemd tot ad interim directeur. Hij erkent dat de financiële uitdagingen groot zijn. Hij benoemt expliciet de zeer kostbare renovatie van de Rivierahal. Die kosten zouden ook niet in een normale situatie op te brengen zijn voor Blijdorp. Voskuilen zoekt de komende tijd mee naar een vaste directeur.
Rooskleuriger vooruitzicht
Voor 2025 verwacht Blijdorp een kleine winst van 420.000 euro. Toch blijft de kasstroom negatief door noodzakelijke investeringen. Er zouden nog andere reserves zijn om dat op te vangen. De eerste maanden van 2025 presteren bovendien beter dan verwacht, aldus het jaarverslag.
In 2026 rekent Blijdorp op een ‘fors positief resultaat’ dankzij het nieuwe strategisch plan. Op basis van een verwachte 1,45 miljoen bezoekers – ruim 40.000 meer dan in 2024 – mikt het park in dat jaar op een nettoresultaat van 4 miljoen euro.
Bezoekers
Een woordvoerder hoopt dat bezoekers de Diergaarde blijven steunen. “Met een dagbezoek of als abonnementhouder steun je Blijdorp het meest, Organisaties kunnen bijdragen als donateur, adoptant of impact partner.”