Zoo Antwerpen is bijna klaar met de vernieuwing van het nijlpaardenhuis. Nadat de bekende Belgische dierentuin vorig jaar besloot te stoppen met het houden van gewone nijlpaarden, is het gebouw de afgelopen maanden aangepast voor de kleinere variant: het dwergnijlpaard. Het is niet de enige nieuwe diersoort die in en rondom het gebouw te zien zal zijn.
Voor de komst van de dwergnijlpaarden zijn zowel het binnen- als het buitenverblijf enigszins aangepast. Het binnenverblijf werd een stuk sfeervoller: er kwam veel nieuwe tropische beplanting, rotspartijen en een bodem van houtsnippers. Het binnenbassin werd verkleind en opgesplitst in twee delen; dwergnijlpaarden leven immers het grootste deel van hun leven alleen.
Het eerste dwergnijlpaard is inmiddels gearriveerd: een vrouwtje uit Aalborg Zoo in Denemarken. Er is ruimte om nog een dier te huisvesten. In de nok van het gebouw verdwenen de hangplanten en kwam er in plaats daarvan een netwerk van touwen. Daar maken drie nieuwe Afrikaanse diersoorten dankbaar gebruik van; in het gebouw zijn sindskort ook losvliegende palmvleerhonden, witkopbuffelwevers en witkuiftoerako’s toegevoegd.
Ook het buitenverblijf onderging enkele aanpassingen. Zo werd ook hier het verblijf in tweeën opgesplitst en het landgedeelte achter het grote buitenbassin beter begaanbaar gemaakt. Net als het binnenverblijf zet Zoo Antwerpen ook hier in op de combinatie met andere diersoorten: er zullen kroeskoppelikanen en ooievaars in de buitenverblijven te zien zijn. De werkzaamheden zijn hier nog niet helemaal afgerond, ook de dieren zijn hier nog niet zichtbaar.
Fokprogramma
Het nijlpaardenhuis in Zoo Antwerpen dateert uit 1880. In 2003 onderging het gebouw al een verbouwing. Er kwam toen onder meer een buitenbassin en een volière aan de andere kant van het gebouw. In 2024 overleed het bekende, oude nijlpaard Hermien. Daarna werd ook het overgebleven jonge vrouwtje direct verhuisd. Met de komst van de dwergnijlpaarden draagt Zoo Antwerpen bij aan het Europese fokprogramma voor deze bedreigde diersoort.