De bouw van het grootste nieuwe Nederlandse dierentuingebied van 2025 is afgerond. Binnen korte tijd stampte het Brabantse dierenpark ZooParc Overloon het Afrikaanse gebied Ngyuwe uit de grond. Met tientallen dieren, honderden planten en dit goede weer lijkt het gebied bijna klaar voor de opening. Al laten de laatste vergunningen én de zeldzaamste diersoort nog even op zich wachten.
De vervoerskist staat nog buiten, achter een van de twee nieuwe kassen van Ngyuwe. “Vanochtend is onze eerste geelrugduiker aangekomen, die zijn erg stressgevoelig. We laten hem nu langzaam wennen”, vertelt zoologisch manager Steven van den Heuvel. ZooParc heeft er alles aan gedaan om het dier zo goed mogelijk te laten wennen. “Er zijn onder meer kieren in de wanden waar ze doorheen kunnen kijken, dat geeft ze rust.” De geelrugduiker is een primeur in Nederland; niet eerder was het middelgrote, bruinbehaarde hoefdier in het land te zien. Een vrouwtje uit Frankrijk laat nog op zich wachten. Haar komst is geblokkeerd door strenge maatregelen rondom het blauwtongvirus.
De geelrugduiker is een van de negentien diersoorten die in Ngyuwe te zien zullen zijn. De afgelopen weken werden verschillende diersoorten verwelkomd: een mannelijk dwergnijlpaard uit Zweden, schorpioenen uit Frankrijk en als klapstuk in totaal drie mannelijke okapi’s uit Beekse Bergen en Zoo Antwerpen. “Zij reageren erg goed op hun verblijf, net als de dwergnijlpaarden. Twee oude penseelzwijnen uit Beekse Bergen vonden het wat spannender, maar die wennen wel”, denkt Van den Heuvel.
Ngyuwe
In januari begon ZooParc met de bouw van het grootste project in de 25-jarige geschiedenis van de dierentuin. Ngyuwe moest het nieuwe parkdeel worden waar bezoekers verschillende diersoorten uit de dichtbeboste, bedreigde gebieden van Centraal-Afrika gaan ervaren. In maart stonden twee kassen voor het gebied al overeind. De afgelopen maanden werd er vooral gewerkt aan de afwerking, inrichting en buitenverblijven.
Bezoekers starten hun route in Bodi Village, een nagebootst Afrikaans dorpje waarin een educatieve show is verwerkt over het centrale thema van het gebied: bushmeat. Dat is de jacht op het vlees van wilde dieren. Via verschillende tv-schermen wordt een verhaal over deze bedreiging verteld. Door het volgen van de stoplichten op het gebouw krijgen bezoekers het audiovisuele verhaal het beste mee. Verschillende elementen uit de show komen terug op plekken in het gebied.
Okapi’s
Tegenover het dorpje lopen bezoekers langs het buitenverblijf van drie soorten hoefdieren: Kirk’s dikdiks, geelrugduikers en okapi’s. De hoefdieren zijn ook te zien in de eerste kas van het gebied. Bezoekers lopen daar een rangerhut in, waarna ze zicht hebben op twee grote groepsstallen. “De okapi’s wennen erg goed aan hun verblijf. Binnenkort gaan we het mannetje uit Antwerpen proberen te koppelen aan de twee uit Beekse Bergen”, legt Van den Heuvel uit.
Zowel de okapi’s, als de duikers en dikdiks krijgen toegang tot een grote volière, die aan de andere zijde van de kas verrees. Met een grote rotswand werd de volière voor de hoefdieren in tweeën gesplitst. Daar komen ook verschillende vogels, zoals vorkstaartscharrelaars, nimmerzatten en violet toerako’s, te leven. Een groot deel van het gevolgelte ontbreekt nog, maar zal de komende weken arriveren. Ook de beplanting moet nog verder aanslaan.
Apenverblijf
Aan de rand van het gebied verscheen een groot buitenverblijf voor opnieuw drie diersoorten. De dierentuin gaat proberen hier brazzameerkatten (apen), penseelzwijnen en drils (apen) samen te houden. De komst van laatstgenoemde apensoort laat op zich wachten, tot na de zomer. Dat is tweeledig, legt de zoölogisch manager uit. “Enerzijds wachten we nog op de juiste vergunning voor deze apensoort. Aan de andere kant is het introductieproces met de andere soorten complex. Dat willen we in alle rust doen, misschien moeten we een deel van het gebied daarvoor ook afzetten.”
Daarom komt de zeer bedreigde apensoort pas na het hoogseizoen. De dierentuin is al wel bezig om een project voor drils Kameroen te gaan ondersteunen. “Er was ook een ander project waar veel Duitse dierentuinen bij aangesloten zijn. Zij vangen alleen drils op en zetten ze niet uit, dat past niet bij onze doelstellingen. Wij hopen met onze financiële bijdrage en misschien indien gewenst ook met kennisoverdracht bij te kunnen dragen aan dit nieuwe initiatief.” Dit jaar financiert de dierentuin ook al tienduizenden euro’s aan beschermingsprojecten voor de okapi en het dwergnijlpaard in het wild.
Grote kas
Zowel het buitenverblijf van de drils, brazzameerkatten en penseelzwijnen als nieuwe perken voor dwergnijlpaarden komen samen in de tweede kas van Ngyuwe. Daar kunnen bezoekers in een tropische omgeving ook deze soorten binnen zien. De kas werd aangekleed met hutjes die in de verhaallijn weer aansluiting vinden bij het verhaal in het café. Ook zijn er in het gebouw drie kleine terraria te vinden voor Williams’ dwerggekko’s, Afrikaanse stierkikkers en schorpioenen.
Wie de schorpioenen wil zien, moet een grote grot in lopen. Daar verschenen ook twee ruiten die zicht bieden op een nachtverblijf. Daarin wordt het dag- en nachtritme omgedraaid, waardoor de bewoners – Senegalgalago’s (nachtaapjes) en Afrikaanse kwaststaartstekelvarkens – actief te zien zijn. Ook deze dieren moeten nog in het park arriveren en komen onder meer uit de Deense dierentuin Randers Regnskov, Zoo Plzeň in Tsjechië en dichter bij huis in Dierenpark Amersfoort. Daar keek het ZooParc-personeel ook mee bij de verzorging van de nachtdieren.
Toekomst
Steven van den Heuvel is trots op hoe het gebied er nu al bij staat. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de selectie van diersoorten in het gebied. “Ik denk dat dit gebied ZooParc op verschillende manieren versterkt. Het is voor ons als park echt een professionaliseringsslag en versterkt ons met unieke soorten. De focus is bij onze toekomstplannen gaan liggen op natuurbehoudsprojecten en Europese fokprogramma’s. Daar dragen we door deelname met dertien van de negentien soorten straks nog meer aan bij.”
Met de afronding van dit megaproject durft Van den Heuvel ook alweer naar de toekomst te kijken, want ZooParc stopt niet met investeren. Er ligt een masterplan uit 2018 waar nog tot 2035 een aantal grote projecten gepland staan. Zo is er nog een kleine ruimte pal naast Ngyuwe voor een kleine volière met twee nog geheime diersoorten, en staat ook de bouw van een nieuw horecapunt, speeltuin en toiletgebouw aan de grens van het Afrikaanse gebied op de planning. Ook op andere plekken in het oude parkdeel wordt nagedacht over nieuwe, voor Nederland unieke diersoorten. Van het 4 hectare grote uitbreidingsgebied dat achter ZooParc ligt blijft men nog de komende jaren af.
Tot die tijd kunnen bezoekers eerst Ngyuwe gaan ontdekken, al is een exacte openingsdatum nog onbekend. Aan de hand van de goedkeuring van diverse vergunningen door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bepaalt ZooParc een openingsdatum voor het grote publiek. Dat zal aan het einde van deze week, of volgende week zijn, denkt Van den Heuvel.