Een volière in Diergaarde Blijdorp gaat gebukt onder de aanwezigheid van ratten. Dat beweert de doorgaans goed geïnformeerde fanpagina Blijdorper Bende. Door het ongedierte zou vrijwel een hele populatie wevervogels in de dierentuin zijn overleden. Ook een nieuw geïntroduceerde vogelsoort in het verblijf is inmiddels alweer weggehaald.
De ratten zouden zich afgelopen najaar in Blijdorp een weg hebben weten te vinden naar een volière nabij het giraffenverblijf. Het verblijf werd de afgelopen jaren bewoond door verschillende Afrikaanse vogelsoorten met een grote groep felgele textorwevers als blikvanger. De vogels staan bekend om hun unieke nestgedrag, waarbij ze hangende kommetjes in de lucht bouwen van grassen.
Van die groep textorwevers is na afgelopen winter nog slechts een klein aantal over: door toedoen van ratten zouden er nog iets meer dan een tiental resteren. Deze overgebleven wevers werden enkele maanden geleden ondergebracht in een naast gelegen kas, de Krokodillenrivier. Daar leven ze nu in het voormalige verblijf van de slurfhondjes, dat veel kleiner is.
Ratten beperken
In een reactie aan ZooFlits laat Diergaarde Blijdorp weten dat de laatste wevers inderdaad uit voorzorg zijn verplaatst. “Zoals in heel veel grote steden, heeft ook Rotterdam veel last van ratten. Als Blijdorp doen we er alles aan om overlast van deze dieren tot een minimum te beperken. Maar je voorkomt natuurlijk nooit dat deze dieren in de tuin rondscharrelen”, laat een woordvoerder weten.
Enkele andere, grotere vogelsoorten verblijven vooralsnog wel buiten in de voormalige wever-volière. Zo zijn er nog enkele purperglansspreeuwen, groenhelmtoerako’s en sneeuwkaptapuiten te zien. Een groepje muisvogels, dat eerder ook werd geïntroduceerd in de volière, is inmiddels ook alweer weggehaald en ondergebracht in dezelfde opvanglocatie als de wevers in de Krokodillenrivier.
Nieuwe volières
Wat er in de nabije toekomst met de wever-volière gaat gebeuren is niet helemaal duidelijk. Volgens Blijdorper Bende zouden meerdere inspecties bij de volière de afgelopen periode geen uitkomst hebben geboden. Aan de andere kant van het park legt Diergaarde Blijdorp momenteel wel de laatste hand aan twee nieuwe Afrikaanse volières. Daar zal een deel van de vogelsoorten uit het voormalige verblijf van de wevers naar toe verhuizen.