Het Spaanse dierenpark Bioparc Valencia, gelegen in de gelijknamige Spaanse stad, heeft deze week grote bouwplannen aangekondigd. De dierentuin wil de komende jaren drie nieuwe themagebieden realiseren. De verbindende factor tussen deze gebieden wordt de historische zijderoute. Welke diersoorten in de gebieden te zien zullen zijn, is nog grotendeels onbekend.
Met de nieuwe themagebieden wil Bioparc Valencia een sterkere band creëren met de stad Valencia door het thema van de zijderoute eraan te koppelen. Vanaf de 14e eeuw werd zijde vanuit China via onder andere de havens van Mombasa (Kenia) en Alexandrië (Egypte) naar de Spaanse stad gebracht. In Valencia werd de zijde vervolgens verwerkt of doorverkocht. De cultuur, religies, landschappen en dieren uit de landen langs deze route vormen de rode draad in de nieuwe gebieden.
Moederbedrijf Rain Forest wil nog dit jaar beginnen met de bouw van de eerste fase van het zijderouteproject. Deze fase moet bezoekers volgens de dierentuin meenemen langs “Oost-Afrikaanse ecosystemen en dieren, van de Indische Oceaan tot de Middellandse Zee, via Ethiopië, Nubië en Egypte”. Concreet omvatten de plannen de bouw van een nieuw restaurant, een aquarium over de Rode Zee en verschillende volières.
Op een tekening die de dierentuin naar buiten heeft gebracht, zijn ook twee nieuwe koepelvormige gebouwen te zien. Eén daarvan lijkt binnen de parkgrenzen te komen. Op een artist impression is te zien dat flamingo’s en olifanten rond een van de koepels lopen. De precieze functie van de gebouwen is nog niet bekendgemaakt.
“Het totale project beslaat 22.000 m², verdeeld in 19.200 m² nieuwbouw en 2.800 m² verbeteringen aan bestaande ruimtes”, aldus de Spaanse dierentuin. De kosten voor de bouw bedragen 18 miljoen euro.
Historische boerderijen
De tweede fase van de uitbreidingsplannen van Bioparc is kleinschaliger. Er wordt geen melding gemaakt van nieuwe diersoorten. Deze fase richt zich op het opknappen van twee historische boerderijen. Ze worden gerestaureerd en ingericht met tentoonstellingen over zijderupsen, moerbeibomen en traditionele weeftechnieken. Dit project loopt al en kost 1,2 miljoen euro.
China
De derde en laatste fase is het meest ambitieus. Met een investering van 44,5 miljoen euro wil de dierentuin in twee uitbreidingsgebieden van in totaal ruim 2 hectare “het keizerlijke China” nabootsen. Er komt een Chinese tuin met pagodes, theehuizen en een virtual reality-attractie. Een rivier in het gebied moet tijdens warme maanden recreatief gebruikt kunnen worden.
Op een impressies die Bioparc bij de presentatie van de bouwplannen naar buiten bracht, is onder meer een takin te zien. Ook is er een tijger afgebeeld. De komst van specifieke diersoorten is echter niet concreet door de dierentuin aangekondigd. De verdere invulling aan diersoorten van met name het Chinese gebied blijft daarmee vooralsnog onbekend.
Bezoekersaantallen
Bioparc Valencia is befaamd om zijn volledig gethematiseerde opzet. Het hele park is aangekleed met gigantische kunstrotsen en nagebootste Afrikaanse natuur en landschappen zoals baobabbomen, watervallen en rivieren. Daarbij wordt optimaal gebruikgemaakt van zichtlijnen en zijn nauwelijks onnatuurlijke barrières zoals gaas of hekken zichtbaar.
Met de uitbreiding hoopt Bioparc in de toekomst 500.000 extra bezoekers te trekken. Op dit moment ontvangt de dierentuin jaarlijks zo’n 650.000 bezoekers. Bioparc Valencia huisvest momenteel voornamelijk Afrikaanse diersoorten. Bezoekers kunnen er onder meer Afrikaanse olifanten, nijlpaarden, giraffen, chimpansees, gorilla’s, neushoorns en hyena’s zien.