Wie nog een opvallende eyecatcher voor in huis zoekt, hoeft niet verder te zoeken. Sinds deze week staat er een bijzonder opgezet dier van formaat te koop: een mannelijke leeuw. Volgens de eigenaar van het object komt de leeuw uit een Belgisch dierenpark.
Het gaat om een volwassen leeuw die in 2014 overleed. Dat vertelt de huidige eigenaar, Swen Donderwinkel, in gesprek met ZooFlits. Volgens hem komt de leeuw oorspronkelijk uit Zoo Antwerpen. Hij kwam vorige week in het bezit van het dier, nadat hij jarenlang in een kasteel van een Belgische familie stond.
Donderwinkel handelt in opgezette dieren. “Ik heb nu zo’n tien dieren staan”, legt hij uit. Zo biedt hij ook een opgezette gems en koppen van rendieren en antilopen aan. Maar de leeuw is op dit moment het klapstuk van zijn collectie. “Die leeuw is natuurlijk wel erg indrukwekkend. Het gebeurt vrij weinig dat opgezette leeuwen worden aangeboden.”
Het gaat om een decoratiestuk van formaat. De leeuw staat licht door zijn poten gehurkt op een kunstrots. Daaronder werd een eiken sokkel gemonteerd. Het geheel is ruim 2 meter lang, 80 centimeter breed en 165 centimeter hoog. Het is inmiddels al zo een tien jaar geleden dat de leeuw werd opgezet, maar volgens Donderwinkel is het decorstuk nog in goede conditie.
Prijskaartje opgezette leeuw
Wie het dier in zijn woonkamer wil hebben staan, moet diep in de buidel tasten. De volwassen opgezette leeuw heeft een vraagprijs van 10.000 euro. Dat is volgens Donderwinkel nog relatief laag; online zouden opgezette leeuwen soms voor het dubbele worden aangeboden. De opgezette leeuw is volgens hem ‘uitzonderlijk mooi gemaakt’ en heeft een ‘levensechte’ uitstraling.
De leeuw overnemen gaat niet zomaar. Net zoals bij veel levende dieren, dienen ook huiden, tanden of botten van sommige beschermde diersoorten een zogeheten CITES-overdrachtsverklaring te hebben. Daarmee wordt handel in exotische dieren gereguleerd en kan worden aangetoond dat het niet illegaal verkregen is.
Reacties
Het bijzondere object levert veel reacties op bij de handelaar. “Er zijn veel geïnteresseerden, maar het gaat natuurlijk om veel geld, dus het heeft even wat tijd nodig voordat je zoiets verkoopt”, legt Donderwinkel uit. Hij verwacht het dier uiteindelijk wel te zullen verkopen.