“We willen onze bezoekers de kringloop van het leven laten zien”, zegt de Duitse dierentuin over het opvoeren. Het bosrendier werd afgemaakt omdat hij niet meer kon genezen van een “gecompliceerde breuk aan een achterpoot”. Het nog warme karkas werd vervolgens met huid en haar aan de leeuwen en tijgers gegeven.
Het opvoeren van het bosrendier heeft volgens de dierentuin meerdere voordelen. De roofdieren kregen met de prooi een “waardevolle verrijking” en “alle belangrijke voedingsstoffen binnen in een ideale samenstelling”. “Het nog warme dier prikkelt bovendien de zintuigen”, weet het park.
Minder stress voor het rendier
Volgens de dierentuin was het op deze wijze doodmaken ook beter voor het gewonde rendier. “Anders dan bij de gangbare veehouderij werd het prooidier ter plaatse in zijn vertrouwde omgeving gedood. Een stressvol transport naar een slachthuis was niet nodig.” De dierentuin benadrukt dat vaker dode dieren worden opgevoerd, bijvoorbeeld bij plaatsgebrek in dierentuinen of bij gezondheidsproblemen.
Transparantie
In Duitsland en andere Europese landen ligt het doodmaken van dierentuindieren na meerdere gebeurtenissen dit jaar verder onder vuur. De dierentuin in Wuppertal blijft de voederingen echter bewust aan bezoekers tonen om “vervreemding van de natuur tegen te gaan”. De leeuwen hebben uiteindelijk meerdere dagen van het rendier kunnen eten.
















