De best bezochte dierentuin van Nederland heeft na twee rustige jaren weer nieuwe dierverblijven geopend. Op de plek van twee oude volières voor papegaaien en ibissen verschenen de afgelopen maanden compleet nieuwe verblijven. Hier kunnen bezoekers vanaf vandaag verschillende Afrikaanse vogelsoorten aantreffen.
De African Jungle Volière – zoals het park de nieuwe verblijven noemt – bestaat uit twee grote overnette constructies met fijn gaas. Eén van deze twee volières werd ingericht als Afrikaanse mangrove, de andere zijde als bosgebied. De buitenverblijven werden aangekleed met zowel levende beplanting als opvallende decoraties waaronder kunstbomen en nagemaakte mangrovewortels.
Beide volières grenzen aan een groot gebouw, dat de afgelopen maanden van steriele loods werd omgetoverd tot een verweerde hut met nagemaakte rivierbeddingen, hout en decoraties zoals banden, touwen en kisten. In het gebouw zijn verschillende binnenverblijven voor de vogels gerealiseerd. Een deel daarvan is via grote raampartijen zichtbaar voor bezoekers.
Oude volières
De nieuwe volières hebben veel weg van de twee oude verblijven die de afgelopen jaren op dezelfde plek in Blijdorp stonden. Beide verblijven waren volgens de dierentuin oud en kwetsbaar geworden en moesten worden vervangen. Toch zijn er bij het ontwerp van de nieuwe volières een aantal grote aanpassingen gedaan. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld niet langer door, maar uitsluitend langs de volières lopen.
Ook het thema en de daarbij behorende vogelsoorten van de volières werd volledig omgegooid: men schakelde tijdens de bouw over van Zuid-Amerikaanse vogels naar Afrikaanse vogelsoorten. Deze zouden beter bij het masterplan en het toekomstige themagebied African Jungle passen, dat in dit parkdeel van Blijdorp moet komen.
Vogelsoorten
In de volières wil Blijdorp meer dan vijftien vogelsoorten gaan houden, waarvan ongeveer de helft op dit moment aanwezig is. Zo zijn er onder meer grijze roodstaartpapegaaien, blauwkeelneushoornvogels en zilverreigers te zien. Nieuwe blikvangers waaronder Afrikaanse lepelaars en nimmerzatten ontbreken nog. Verder wil men de volière verder aanvullen met onder meer diverse eendensoorten, agapornissen en zwartbandbaardvogels. Enkele Afrikaanse vogels die Blijdorp al heeft zoals groene toerako’s en purperglansspreeuwen werden intern verhuisd.
Hoeveel het nieuwbouwproject exact gekost heeft is niet bekend. Wel doneerde de vereniging Vrienden van Blijdorp een half miljoen euro voor de African Jungle Volieres. De verblijven zijn vanaf vandaag geopend voor publiek.