Diergaarde Blijdorp gaat een van de themadelen in het Oceanium verbouwen. Sinds kort is het niet meer mogelijk het voormalige Kelpwoud te bezoeken; de plek in het Rotterdamse aquariumgebouw waar ooit octopussen, zeeotters en haaien te zien waren. In plaats van dieren uit de Amerikaanse staat Californië, zijn er plannen om in dit parkdeel aandacht te gaan besteden aan windmolens in de Noordzee, zo bevestigt een woordvoerder aan ZooFlits.
Het Kelpwoud gaat de komende tijd een transformatie door naar een expositie over windenergie, legt een voorlichter uit. Daarbij wil men laten zien hoe een windenergiepark op zee er uit ziet, en wat dit betekent voor dieren rondom deze parken. Hoe de expositie er verder precies uit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk; de plannen zouden zich nog in een tekenfase bevinden.
De nieuwe expositie omvat een groot deel van het voormalige Kelpwoud. Ook diverse aquaria zullen bij het project worden betrokken. Zo zal het volgens een woordvoerder mogelijk zijn nagemaakte onderdelen van een windmolenpark en het daarbij behorende zeeleven onder water te bekijken. Ook verschillende vissoorten uit de Noordzee zullen in het nieuwe gebied te zien zijn. Grote toevoegingen als zeehonden hoeven bezoekers niet te verwachten.
Voor de expositie gaat het park in zee met het windpark Ecowende, een project van energiegiganten Shell, Eneco en Chubu. In 2026 moet dit park op zo’n 53 kilometer voor de Nederlandse kust, ter hoogte van IJmuiden in gebruik genomen gaan worden. Ecowende zou het meest ecologische windpark tot nu toe moeten worden, en zo min mogelijk negatieve impact hebben op de natuur boven- en onderwater. Daarvoor doet men veel onderzoek. Ook is onder meer de internationale natuurorganisatie IUCN betrokken bij het project.
Masterplan
De grote verandering in het Oceanium komt niet onverwachts. In het Masterplan 2050, een uitgebreid document waar de toekomstplannen van Diergaarde Blijdorp staan omschreven, werd al duidelijk dat het hele Oceanium in de toekomst vooral moet gaan draaien om de Noordzee en het Caribisch gebied. Binnen die visie past het Kelpwoud niet: daar werden vooral diersoorten uit de Amerikaanse staat Californië getoond.
Bezoekers van de Rotterdamse dierentuin kunnen door de verbouwing voorlopig hun ronde door het Oceanium niet afmaken. Via een nooduitgang wordt men om het afgesloten Kelpwoud heen geleid. “Binnenkort bouwen we hier een nieuwe tentoonstelling. Daarom is dit aquarium tijdelijk leeg”, valt op bordjes in het park te lezen. Met grote grijze schotten is het gebied tijdelijk afgezet.
Verhuizing
Het aantal diersoorten in het Kelpwoud nam de afgelopen jaren al fors af. Publiekstrekkers als zeeotters en octopussen waren er al even niet meer te zien. Recent vertrokken ook veel andere vissen en kleine zeedieren naar een aquarium in Duitsland. In het grootste aquarium in het Kelpwoud werden nog wel haaien uit het Artis-Aquarium gehouden, dat momenteel ook een opknapbeurt ondergaat. Wanneer de verbouwing aan de ruimte in het Oceanium wordt afgerond is nog onduidelijk.