De makers van dierentuin-podcast Zoo Inside hebben hun bedenkingen bij de toekomstplannen van Diergaarde Blijdorp. Na de nieuwjaarspresentatie van Blijdorp-directeur Erik Zevenbergen, laten de makers zich uit over de plannen.
In een bonusaflevering van de podcast wordt dierentuinliefhebber Pim de Haas geïnterviewd over het nieuwe masterplan dat tijdens de presentatie werd besproken: “Ik ga het geen masterplan noemen. Het is een mastervisie, die is best netjes en leuk doorgevoerd”, stelt hij.
Plannen korte termijn
De plannen op korte termijn blijken echter onduidelijk: “Als je dan zegt: wat gaat er volgend jaar gebeuren? Of over twee jaar, of drie jaar, dan blijft het toch een beetje stil.” Er werden vergunningen ingediend voor onder meer de bouw van een ‘oliduct’. ”Maar wanneer, wat is de tijdlijn?”, vraagt de Haas zich af.
Hetzelfde zou gelden voor de realisatie van een nieuw apenverblijf. Tijdens de presentatie werd deze toekomstige nieuwigheid amper besproken: “De François-langoeren kwam even heel kort in beeld voorbij, dat dat dan toch misschien volgend jaar gaat gebeuren. Maar echt lekker word je niet gemaakt”, concludeert de Haas.
Indeling
Volgens het masterplan moet ook de hele indeling van de tuin flink op de schop. De verdeling van Blijdorp in verschillende continenten vervalt grotendeels: “Je weet ook mijn eerste mening toen ik hoorde dat ze hier de continentale indeling overhoop gingen gooien. Ik was toen behoorlijk boos”, vertelt de Haas. “Nu snap ik het verhaal en denk ik nog steeds: moet dit nou, moet dit nou?”
Vertrek van veel veel diersoorten
Meerdere Noord- en Zuid-Amerikaanse diersoorten lijken door de nieuwe indeling op termijn ook Blijdorp te moeten verlaten: “Om de bizons zal ik geen traan laten, maar het is ook het einde van de ijsberen uiteindelijk”, betreurt de dierentuinliefhebber.
Betekent dit ook het einde van de zeeleeuwen in de Rotterdamse dierentuin?: “Het is niet letterlijk gezegd”. “Het is alleen, dat als je nu kijkt naar de huidige visie, dat die daar niet in passen. Hetzelfde is natuurlijk ook met de pinguïns”, doelend op het feit dat deze Antarctische vogels nu in het toekomstige Caribische gebied van de dierentuin verblijven.
Fans hoeven volgens de Haas niet bang te zijn voor het korttijdige vertrek van al deze dieren uit Blijdorp: “Ze zeggen niet heel duidelijk hun tijdlijn. Dat maakt het denk ik voor veel mensen moeilijk. Ja, die zeeleeuwen zullen misschien weggaan. Maar ik zie ze niet de komende vijftien jaar vertrekken.”
Magere jaren
Met een vlinderkoepel die op instorten staat en meerdere aanstaande sluitingen van gebouwen door renovaties, vrezen de heren voorlopig het ergste voor hun geliefde dierentuin: “De komende vijf jaar zullen het magere jaren zijn in Blijdorp.” Maar: “daarna gaat het omhoog.”