De Dierenbescherming is in een nieuw, uitgebreid artikel kritisch op het bestaan van roofvogelshows in Nederland. Volgens de bekende dierenrechtenorganisatie schuilen er dierwelzijnsproblemen, criminaliteit en ongewenste handel achter de educatieve demonstraties. De organisatie pleit voor een positieflijst voor vogels.
Nadat er sinds 1 juli 2024 een verbod is gekomen op het houden en fokken van vrijwel alle exotische zoogdieren in Nederland, lijkt de Dierenbescherming nu haar pijlen te richten op het indammen van de vogelhouderij. In een uitgebreid artikel slaat de organisatie wild om zich heen. “Hoe je het ook wendt of keert, roofvogels kunnen in gevangenschap geen natuurlijk gedrag uitoefenen”, klinkt het.
“Ze hebben geen enkele keuzevrijheid, of het nu gaat om vliegen, jagen op prooien, of in het uitkiezen van een partner.” Ook de huisvesting van de vogels zou bij veel roofvogelcentra niet in orde zijn. “Het grootste deel van de tijd verblijven de dieren in een klein hok of volière of zitten ze vastgebonden met een touw aan een blok”, stellen de dierenvrienden.
“Vogels degradeer je tot showdieren die een kunstje doen. Door er het etiket educatie op te plakken, omzeil je dat er eigenlijk sprake is van een circusact.” Door de vele vraag naar roofvogels van particulieren en uit het Midden-Oosten zou dat zorgen voor illegale wildvang en handel. “Nederland wordt beschouwd als belangrijk kruispunt in de illegale handel van bedreigde vogels”, stelt de Dierenbescherming.
Documentaire
In navolging van de huis- en hobbydierenlijst – die het houden van exotische zoogdieren nagenoeg volledig verbiedt – wil de Dierbescherming nu ook een soortgelijke lijst voor vogels. In 2025 lanceert de dierenclub daarbij een documentaire volledig gewijd aan vogels in gevangenschap. Naast het bekritiseren van educatieve roofvogeldemonstraties, wil men in de film ook hun plasje doen over het houden van vogels als huisdier, de vogelhandel en de duivensport.
Dierentuinen
In verschillende Nederlandse dierentuinen worden (roof)vogelshows gegeven. De grootste demonstraties zijn te zien in Safaripark Beekse Bergen, Dierenpark Hoenderdaell en Vogelpark Avifauna. Diergaarde Blijdorp maakte tijdens corona de beslissing te stoppen met hun populaire vogeldemonstraties. De toenemende kritiek vanuit de maatschappij was een van de redenen die destijds meespeelde.