Niet alleen voor, maar ook na sluitingstijd houdt Diergaarde Blijdorp er bijzonder beleid op na. Dat beweren de makers van dierentuinpodcast Zoo Inside. Na een bezoek aan de Rotterdamse dierentuin, worden de podcastmakers door een beveiliger verzocht honderden meters om te lopen om bij hun auto te kunnen komen. “Wat is dit voor klantvriendelijkheid?”
In een nieuwe podcastaflevering blikken de twee dierentuinliefhebbers terug op het einde van hun dag bij Diergaarde Blijdorp. “We liepen richting de uitgang, naar de Oceanium-zijde, want daar stonden onze auto’s geparkeerd.” Ter hoogte van de giraffestal worden de heren aangesproken door een beveiliger. “Hij wilde ons er even op attenderen dat wij via de oude ingang om de tuin heen moesten lopen om naar de parkeerplaats te komen”, vertelt een van de presentatoren.
Blijdorp heeft twee in- en uitgangen voor bezoekers. Door het verzoek van de beveiliger om via de oude ingang naar de parkeerplaats bij de Oceanium-ingang te lopen, zouden de podcastmakers vanaf het giraffeverblijf gemeten bijna een kilometer extra moeten afleggen. “Echt belachelijk”, stelt een van presentatoren.
Ook de wijze waarop de beveiliger de podcastmakers zou hebben aangesproken viel niet in goede aarde. “Hij was echt heel dwingend en heel boos”. Daarop besluiten zij niet te luisteren naar het verzoek. “Uiteindelijk zijn we gewoon via een andere route naar de Oceanium-zijde gelopen. Wij laten ons natuurlijk niet vertellen wat we wel en niet mogen doen.”
Volgens de podcastmakers waren zij niet de enige die dit overkwam. “Toen wij wegreden zagen wij ook daadwerkelijk heel veel gezinnen met kinderen om Blijdorp heen naar het Oceanium lopen. Wat is dit voor klantvriendelijkheid?”, vragen de dierentuinliefhebbers zich verontrust af.
Beleid
In een reactie aan ZooFlits laat een woordvoerder van Blijdorp weten de ervaring van de podcastmakers te betreuren. “Inderdaad gebeurt het soms dat we mensen moeten verzoeken om de Diergaarde te verlaten via de ‘oude’ ingang. Dit gebeurt doorgaans echter pas ruim na sluitingstijd. Momenteel gaan we om 18:00 uur dicht en vanaf dat moment vragen we mensen netjes om de tuin te gaan verlaten.”
“We vinden het vervelend dat de makers van de podcast deze ervaring hebben gehad”, aldus de voorlichter. Volgens hem valt het omlopen na sluitingstijd echter wel mee. “De wandeling buitenom de dierentuin is niet heel veel langer dan binnendoor”, klinkt het. “Uiteraard streven we er idealiter naar om bezoekers via de door hen zelf gekozen uitgang naar buiten laten gaan en een leuke dag, leuk te laten eindigen.”