Een reeks nieuwe tekeningen en impressies laten meer details zien van de grootse bouwplannen in Diergaarde Blijdorp. Al jarenlang wil de Rotterdamse dierentuin het huidige olifantenperk uitbreiden. Nadat eerder dit jaar diverse vergunningsaanvragen werden ingediend voor deze uitbreiding en de bouw van onder meer een nieuw apenverblijf, bleef lang onduidelijk hoe deze grote plannen eruit zouden komen te zien. Nieuw gepubliceerde voorlopige ontwerpen en impressies geven nu voor het eerst een goed beeld van wat Blijdorp voor ogen heeft.
Zo is op diverse (gefotoshopte) foto’s, sfeerbeelden en tekeningen te zien hoe onder meer een grote volière en de huidige kamelenweide grotendeels moeten wijken voor een kolossale nieuwe stal. “De olifantenstal wordt tegen de vleermuisgrot gesitueerd, zodat het resterende deel van het perk zo open en weids blijft. De gebouwen en objecten verdwijnen geheel achter een decor van rotsen en beplanting”, belooft Blijdorp in een rapport dat sinds kort openbaar is gemaakt bij de gemeente Rotterdam. Een gigantische kunstrotsformatie moet de stal verbergen voor het publiek. Voor dit ontwerp werd ook een manquette gemaakt.
Olifantenbrug
Via een brug over het bezoekerspad, een zogeheten ‘oliduct’, krijgen de olifanten toegang tot het nieuwe perk. Men liet zich voor het ontwerp van deze brug inspireren door levende lianenbruggen. Op niet eerder onthulde tekeningen is beter te zien hoe deze brug eruit moet komen te zien. Zo krijgt het hekwerk op de brug dezelfde uitstraling als lianen.
Vleermuizengrot
Niet alleen het olifantenverblijf wordt nieuw leven ingeblazen. Ook de François-langoeren, een zeldzame apensoort, krijgen een nieuw verblijf. Dit wordt gerealiseerd in de op dit moment gesloten vleermuizengrot, die opgeknapt en heringericht zal worden. In de grot komt een binnenverblijf voor de apensoort. Ook valt uit de vrijgegeven documenten op te maken dat er plek komt voor drie andere kleine verblijven. Eerder sprak men al de wens uit om er ook lori-apen te gaan houden.
Aan de buitenzijde van de vleermuizengrot komt een Vietnamees gethematiseerde markt, die van educatie zal worden voorzien. Daarna kunnen bezoekers naar binnen. “Door de bezoeker langzaam door het gebouw omhoog te laten lopen, wordt de route uitdagend en brengt de bezoeker naar de eerste verdieping. Daar kan hij door de boomstam de grot verlaten en dalend een beeld krijgen van het buitenverblijf”, laat Blijdorp over de grot weten. Door de tunnel die wordt vormgegeven als grote boomstam, kunnen bezoekers straks door het buitenverblijf van de langoeren lopen en via ruiten de apen bekijken.
Verschillende fases
De voorlopige ontwerpen en sfeerbeelden komen uit ingediende bijlagen van ruim een jaar geleden, die onlangs openbaar werden gemaakt bij de gemeente. Inmiddels kunnen de plannen ietwat zijn gewijzigd. Veel details over onder meer een eerder aangekondigd nieuw verblijf voor baardapen ontbreekt in de gepubliceerde documenten. Wel is inmiddels duidelijk dat ook het in 2019 gerenoveerde manoelkattenverblijf en een volière waar nu kraanvogels in gehouden worden tegen de vlakte gaan.
Het bouwproject in Blijdorp is opgedeeld in verschillende fases. Eerder liet de dierentuin weten dit najaar te willen beginnen met het ontmantelen van een grote volière op het toekomstige bouwterrein. Daarna wordt begonnen met het François-langoerenverblijf. Daarvoor doneerde de Vrienden van Blijdorp alvast 1 miljoen euro.