Faunapark Flakkee in Zuid-Holland heeft onlangs nieuwe diersoorten toegevoegd aan haar collectie. Het kleinschalige dierenpark op Goeree-Overflakkee verwelkomde onlangs enkele Aziatische kwaststaartstekelvarkens. Een primeur, want deze knaagdieren zijn momenteel in geen enkele andere Europese dierentuin te zien. Daarnaast verblijft er achter de schermen van het dierenpark nog een andere nieuwe zeldzaamheid.
Petra Blokker, eigenaresse van Faunapark Flakkee, is trots op deze unieke toevoeging: “We zijn ontzettend blij met de komst van de Aziatische kwaststaartstekelvarkens. Het is een heel bijzondere soort”, vertelt ze. “Ze leven in groepen, wat al vrij uniek is. Ook klimmen, zwemmen, graven en springen doen ze graag. Alleen vliegen kunnen ze niet”, grapt Blokker, die al sinds 2014 in het bezit is van het dierenparkje.
De Aziatische kwaststaartstekelvarkens behoren tot de zeldzaamste stekelvarkens uit Azië. Ze komen onder meer voor in China en India en leven in tropische bossen. Met hun lange staart en slanke bouw onderscheiden de knaagdieren zich van het meer bekende witstaartstekelvarken, dat veel vaker in dierentuinen wordt gehouden. De poten van de kwaststaartstekelvarkens zijn aangepast om in bomen te klimmen.
Blokker heeft een mannetje en twee vrouwtjes aangeschaft en speciaal voor hen een nieuw verblijf laten bouwen. “Het verblijf is helemaal ingericht naar hun behoeften. Ze kunnen graven, maar dankzij gaas in de grond kunnen ze niet ontsnappen”, zegt Blokker. Het verblijf werd net op tijd af gemaakt. “Deze morgen is de laatste ruit nog gekit.”
Aziatische kwaststaartstekelvarkens zijn uiterst zeldzaam zijn in dierentuinen, maar daar kwam Blokker pas later achter. “Tuurlijk willen we, omdat we een kleine dierentuin zijn, graag wat bijzondere diersoorten laten zien. Maar daar ging het in eerste instantie niet om. Ze passen binnen ons collectieplan, dat draait om bewegingen van dieren in de breedste zin van het woord.” Toch heeft Faunapark Flakkee nu een Europese primeur: er zijn geen andere dierentuinen in Europa bekend waar deze knaagdieren worden gehouden.
Hoe Petra Blokker aan de stekelvarkens heeft weten te komen, blijft geheim. “Dat ga ik helemaal voor mezelf houden. Je moet aan bepaalde mensen vertellen wat je graag wilt, en dan is het een kwestie van geduld”, legt ze uit. “Ik wil andere mensen niet wijzer maken, iedereen heeft wel zijn eigen adresjes.” Of de stekelvarkens van buiten Europa zijn geïmporteerd, wil Blokker ook niet zeggen.
Toekomstplannen
Faunapark Flakkee is nog lang niet klaar met het uitbreiden van hun collectie zeldzame dieren. Zo wil het park graag rode panda’s en daarmee ook meedoen aan een Europees gecoördineerd fokprogramma (EEP) van deze soort. “We richten ons nu op katachtigen, knaagdieren en steeds meer marterachtigen”, vertelt ze. Daarom verblijven er sinds deze maand achter de schermen ook Libische gestreepte wezels, zeldzame marterachtige roofdieren uit de Sahara. Ook dit diertje wordt zelden in een Europese dierentuin gehouden.
Wintersluiting
Wie de nieuwe kwaststaartstekelvarkens met eigen ogen wil bekijken, moet snel zijn. Faunapark Flakkee is nog geopend tot en met zondag 3 november. Maar tijdens de wintersluiting zit Blokker alles behalve stil. “We gaan een nieuw verblijf bouwen voor de Libische wezels, zodat die ook voor de schermen te zien zullen zijn. Ook komt er nog een andere hele leuke diersoort, maar dat blijft nog even een verrassing.”