Diergaarde Blijdorp start binnenkort met het houden van een bijzondere nieuwe diersoort: de dorcasgazelle. Het is de bedoeling dat deze zeldzame hoefdieren bij de giraffen gehouden gaan worden. Om ruimte te maken voor hun komst, stopt het park met het houden van koedoes.
De dorcasgazelle is een zeldzame verschijning in Europese dierentuinen; slechts een handjevol parken houdt deze soort. Blijdorp ontvangt binnenkort drie mannetjes uit Zoo Planckendael in België – momenteel de enige houder in de Benelux.
De dorcasgazelle leeft in woestijnen van Noord-Afrika. De dieren hebben een lichtbruine vacht met een witte buik. Bijzonder aan deze gazelles is dat niet alleen de man, maar ook vrouwelijke dieren liervormige hoorns hebben. De soort staat op de rode lijst van de IUCN en wordt aangemerkt als kwetsbaar.
Koedoes zijn weg
De dorcasgazellen in Blijdorp gaan gehouden worden in de monumentale Koedoestal, die in 2016 volledig gerenoveerd werd. Om plek te maken in dit nachtverblijf zijn alle koedoes onlangs verhuisd naar Zoo Osnabrück in Duitsland. Daarmee stopt Blijdorp na tientallen jaren met het houden van deze grote antilopesoort. De koedoes kregen het de afgelopen jaren meermaals aan de stok met de giraffen, waarmee ze samen in één verblijf werden gehouden. Of dit uiteindelijk ook de reden is geweest voor hun vertrek, is onduidelijk.
De kleinere dorcasgazellen staan ook gepland om uiteindelijk samen te gaan leven met de giraffen in het savanneverblijf. In een bericht aan abonnementhouders laat de dierentuin weten dat deze combinatie een succes is in andere dierentuinen. Wel krijgen de nieuwkomers ook een eigen perk, waar de giraffen niet kunnen komen. Wanneer ze voor het publiek te zien zullen zijn is nog niet bekend.