Bezoekers van GaiaZoo in Kerkrade kunnen vanaf volgend jaar veel nieuwe diersoorten verwachten, meldt het park in een bericht aan abonnementhouders. Om bij te kunnen dragen aan het voortbestaan van bedreigde dieren, verwelkomt de Limburgse dierentuin vanaf 2024 meerdere vogel-, antilope- en apensoorten. Ook zal in ieder geval één diersoort het park verlaten.
Het park werkt op dit moment al mee aan diverse fokprogramma’s voor (inheemse) bedreigde diersoorten. “Tegelijkertijd laten we nu in de zoo nog steeds dieren zien die onze hulp eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Zij nemen kostbare plaats in van diersoorten die juist wel gesteund moeten worden”, legt curator Emile Prins uit. Om die reden zal de collectie in de Limburgse dierentuin meer gaan veranderen.
Om te beginnen keert de oostelijke bongo (antilope) na ruim een jaar afwezigheid terug in GaiaZoo. Het park nam afstand van de soort omdat het verblijf niet meer aan de gewenste eisen voldeed. De bongo’s krijgen daarom een vernieuwd binnen- en buitenverblijf. De penseelzwijnen zullen voor deze plannen moeten wijken en vertrekken uit het park.
Het Afrika en Zuid-Amerika gebied Rainforest krijgt ook een collectie-impuls. Zo zijn er vanaf komend voorjaar zwarte brulapen te zien. Met de manteltamarin als gezelschap van de brulapen haalt GaiaZoo opnieuw een ernstig bedreigde soort in huis die nu binnen de Benelux alleen in Apenheul wordt gehouden.
In hetzelfde gebied worden ook dikdiks – een kleine antilope-soort – toegevoegd. Zij krijgen de optie om zowel door het verblijf van de dwergnijlpaarden als dat van de bongo’s rond te lopen. Op de savanne zullen de giraffen vergezeld gaan worden met mhorrgazellen.
Ook de vogelliefhebber kan zijn hart verder op gaan halen in GaiaZoo. Er gaat een wijziging in de zogeheten Vreemde Vogels Volière plaatsvinden. Zo verwelkomt GaiaZoo in het nieuwe jaar de Balispreeuw, een ernstig bedreigde zangvogel die – zoals de naam al verklapt – alleen op Bali voorkomt. In de volière zullen naast de Balispreeuwen ook blauwkeelara’s, zonparkieten en Ecuador amazone papegaaien gehouden gaan worden.